Thed Björk står han utan bil inför nästa säsong. För WTCC byter till TCR-reglementet och kör 2018 samma slags bilar som svenska STCC. Har vi ingen bil direkt så får jag vänta till det finns en. Jag känner ingen stress, säger Björk. Arkivbild.
Thed Björk står han utan bil inför nästa säsong. För WTCC byter till TCR-reglementet och kör 2018 samma slags bilar som svenska STCC. Har vi ingen bil direkt så får jag vänta till det finns en. Jag känner ingen stress, säger Björk. Arkivbild.

WTCC-mästaren Björk utan bil

Racingserien WTCC byter reglemente till nästa år. Då står den regerande världsmästaren, Thed Björk, utan bil.

ANNONS
|

Inför säsongen 2017 försvann Volvo från STCC. Skälet var att serien gick över till det så kallade TCR-reglementet och någon TCR-bil tillverkar inte Volvo.

Nu går WTCC samma väg. Från säsongen 2018 är det TCR-bilar som gäller och namnet på serien ändras från WTCC till WTCR samtidigt som de förlorar sin världsmästarstatus och blir en cup. Möjligheten för Thed Björk att försvara sitt mästerskap ser därmed ut att försvinna.

Öppnar dörrar för Polestar

"TCR-reglementet är jättebra och det är ett bra beslut att byta till det med WTCR. Detta öppnar väldigt många dörrar för oss i framtiden" säger Alexander Murdzevski Schedvin, motorsportchef på Polestar, Volvo prestandamärke, i ett uttalande.

ANNONS

Men vad det innebär i praktiken återstår att se. Polestar utlovar mer information första kvartalet 2018 med besked om när teamet skall vara tillbaka på banan. Något utvecklingsarbete av en TCR-bil har inte skett under 2017. Och fram till säsongsstarten 2018 i WTCR är tiden knapp.

Men det spekuleras redan om Polestars planer. Hemsidan Touringcartimes.com , som står Polestar nära, skriver att Volvo kommer att lansera en TCR-bil under 2018 och att "diskussioner i depån förra veckan i Qatar vid WTCC-finalen bekräftade att Volvo redan arbetar på en TCR-specifikationsbil."

Återkomst till STCC

Tanken på att Volvo ska utveckla en TCR-bil öppnar också möjligheten för Volvo att återkomma till STCC. Det skulle också kunna innebära att prins Carl-Philip igen kan ta steget upp i den svenska kungaklassen.

- STCC är alltid intressant för oss, men inga beslut är fattade, säger Johan Meissner, presschef på Polestar Cyan Racing.

Och STCC står med vidöppna armar om Volvo kan ställa bilar på banan.

- De är välkomna vilken dag som helst. STCC startade ju en gång om inte av så åtminstone med Volvo, säger Hans Bååth ordförande i STCC.

ANNONS

Och den regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren räds inte konkurrensen.

- Ju fler som kör desto roligare, säger han.

TT
Fakta: WTCR 2018

• WTCC blir WTCR 2018.

• Max antal bilar på griden: 26, med två wildcards per tävlingshelg.

• Minimum för varje team: 2 bilar.

• Kalender: tio tävlingar på fyra olika kontinenter, totalt 30 lopp.

• WTCR följer STCC och kommer att köra tre race per tävlingshelg.

• Olika poäng ges i de olika racen. Seger ger 27, 25 respektive 30 poäng.

• Omvänd startordning för plats 1-10 i race 2. Särskilda regler för startordning i race 3.

Källa: www.touringcartimes.com

ANNONS