Sverige jublar efter ett mål i finalen.
Sverige jublar efter ett mål i finalen.

VM-guldhjälten tackade kollektivet

Precis som för två år sedan avgjordes innebandyfinalen mellan Sverige och Finland efter straffar. Och även i år avgjorde Amanda Delgado Johansson.

ANNONS
|

Guldet i Bratislava var Sveriges sjätte raka VM-guld. I fem av de sex senaste VM-finalerna har Finland stått för motståndet i fem. 2009 var det Schweiz.

Sverige vann med 6–5 sedan Emelie Wibron, Sveriges bästa poängplockare i VM, och Amanda Delgado Johansson satt sina straffar. Finland fick bara in en straff. Den svenska målvakten Sara Hjorting räddade tre.

- Jag stod länge och velade om jag skulle skjuta eller dra. Jag var lite halvnervös och frågade både Anna Wijk och Andreas Lundmark om tips. Till slut bestämde jag mig för att dra, säger Delgado Johansson.

ANNONS

"Det gick vägen"

I det senaste VM-slutspelet var Amanda Delgado Johansson debutant. I år är hon en av de största stjärnorna. Men inför finalen hade det varit skralt med målskyttet från hennes sida med "bara" fyra mål på fem matcher.

- Jag har haft det lite halvknackigt, men jag har inte stressat upp mig för det, och har inte varit frustrerad. Inför finalen tänkte jag att jag ville få ut mer i turneringen och det gick vägen, säger hon.

I den andra perioden utökade hon VM-målskörden med 50 procent då hon gjorde både 3–1 och 4–1. Men efter det målet kom Finland tillbaka, reducerade till 2–4 och 3–4 i powerplay. Finlands största stjärna, Veera Kauppi, kvitterade två gånger om i sista perioden och såg till att ta matchen till förlängning och sedan straffar.

Hanterade nerverna

TT: Blev ni nervösa när Finland började knappa in?

- Det är klart att det finns nervositet när så mycket står på spel och det blev jämnt, men jag tycker att vi hanterade det väldigt bra, säger Delgado Johansson.

ANNONS

Delgado Johansson tycker inte att det var hon som avgjorde matchen.

- Det var kollektivet som avgjorde, vi är så otroligt starka och imponerar som lag. Det är många som klivit fram under turneringen och det var min tur i dag, säger hon.

- Det går inte att beskriva kärleken till laget, det är så himla kul att få göra det här med spelarna och ledarna i det här laget.

Målvakterna slutar

TT: Vad är styrkan i det här guldlaget?

- Att vi har en så otrolig lagsammanhållning utanför planen. Det gör att vi kan prestera på planen. Och så har vi de bästa spelarna i världen.

ANNONS

VM-finalen var förbundskaptenen Andreas Lundmarks sista. Han ersätts av Åsa Karlsson. Det var också sista VM-turneringen för målvakterna Sara Hjorting och Emelie Frisk.

TT
Fakta: Svenska VM-finaler

2017: Sverige–Finland 6–5 e str.

2015: Sverige–Finland 5–4 e str.

2013: Sverige–Finland 5–1.

2011: Sverige–Finland 4–2.

2009: Sverige–Schweiz 6–2.

2007: Sverige–Finland 7–3.

2003: Sverige–Schweiz 8–1.

2001: Finland–Sverige 2–0.

1997: Sverige–Finland 4–2.

ANNONS