Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

VM-festen har börjat

Tusentals människor har samlats på och kring Strömsvallen för att delta i publiksprinten. En av dem är mångfaldiga världsmästaren Simone Niggli-Luder.

VM i orientering har dragit igång, och det med en jättestor publiktävling, där alla kan delta. En av de som sprang sprintbanan är mångfaldiga schweiziska världsmästaren Simone Niggli-Luder som sedan några år dragit sig tillbaka från tävlandet. I dag sprang hon med familjen, maken Mattias och de tre barnen Malin, Anja och Lars.

- Det är alltid härligt att komma tillbaka till Sverige, jag har bott här en period medan jag tävlade. Strömstad är typiskt svenskt för mig, med närheten till havet, den fina innerstaden och alla vänliga människor, säger Simone Niggli-Luder.

Schweiziskan, som tagit 23 VM-guld, är nu bara på VM för att njuta av sporten.

- Jag vet hur det känns för dem som springer, det är alltid nervöst. Nu är det dags, snart drar sprintfinalen igång och då tror jag mycket på Judith Wyder (Schweiz) som kandidat till guldet.

Lite längre bort på Strömsvallens gräsmatta står ett gäng från Tullinge. Elin Sundqvist har just sprungit publiktävlingen. Snart ska hon gå ner och heja fram sin fästman, ingen mindre än svenske världsmästaren Jonas Leandersson. Hon hoppas och tror att han försvarar guldet i eftermiddag.

- Han vinner nog, det tror jag! Han har tränat mycket, sedan har han tagit det lite lugnare senaste veckan för att komma i form för mästerskapet. 

Är han nervös nu inför loppet?

- Nej, det är nog jag som är mest nervös, skrattar Elin Sundqvist.

Sprintfinalen drar igång i eftermiddag efter VM-invigningen på Skeppsbroplatsen. 15.40 startar damerna och 16.45 startar herrarna.