VM-boende vid Svarta havet

Gelendzjik vid Svarta havet. Där ska Sverige ha sin bas under sommarens VM-slutspel i Ryssland.

ANNONS
|

Svenska fotbollförbundet började reka hotell redan innan VM-kvalet inleddes. Totalt gjorde landslagschefen Lars Richt eller någon av hans kollegor fyra resor till Ryssland – och till slut blev valet enkelt.

Gelendzjik vid Svarta havets östkust.

Det är där som de svenska spelarna och ledarna kommer att tillbringa sina VM-dagar.

Och det är ett val som Richt är nöjd med.

Men om det är bättre eller sämre än basen i Pornichet under EM i Frankrike vet han inte.

- Så här är det alltid i förväg, en anläggning blir så bra som vi presterar. Man pratar mindre och mindre om saker runt omkring om det går bra på planen, och mer och mer om något som kan vara orsak till varför det inte går bra, säger han.

ANNONS

- Jag tycker att Frankrike var bra, och hade vi haft lite bättre resultat är jag helt övertygad om att spelarna hade älskat anläggningen.

Restid spelar ingen roll

Krasnodars riviera sträcker sig från Taman-halvön till den georgiska gränsen. De mest besökta resmålen är Anapa i norr – ett ryskt Ibiza med ungdomligt uteliv dygnet runt – och fashionabla Sotji i söder med palmer, lyxhotell och filmfestival.

Gelendzjik ligger mitt emellan och tar årligen emot 1,2 miljoner turister.

Sveriges VM-bas är ungefär 10 mil sydväst om lagkapten Andreas Granqvist hemstad Krasnodar. Det geografiska läget kan innebära långa resor till och från matcherna, men det var inget som landslagschefen säger att de ens funderade över.

- Egentligen tittade vi inte på någon geografisk plats, för då skulle vi vara mitt i Ryssland. Om vi åker en timme eller två och en halv, det har inte så stor betydelse, säger Richt som gissar på att Sverige kan få tre olika spelorter.

ANNONS

- Det är vår utgångspunkt, det kanske finns något undantag men jag har inte sett det än. Vi kommer nog spela på tre olika platser i Ryssland, det kan vara Jekaterinburg, Kaliningrad och neråt Sotji.

Tittade på Krasnodar

Vad var viktigaste i det här beslutet?

- Som jag alltid har sagt, det är närhet till flygplats, närhet till träningsanläggning och kvaliteten på hotellet.

Har någon spelare varit med i diskussionerna?

- Jag har träffat (Andreas) Granqvist, för jag har varit i hans hemstad och tittat. Där han tyckte att det var bra, men han har inte samma erfarenhet, säger Richt och skrattar.

- Nej, han ville inte att vi skulle bo i Krasnodar, men han ville att vi skulle titta på stället för att se om det var tillräckligt bra.

ANNONS

Kvalitet och närhet

TT: Hur många spelare har du bollat med?

- Jag pratar väldigt mycket med spelarna. Jag sitter med dem varje samling och vi diskuterar olika saker, även det här naturligtvis. Jag tror att jag har en bra känsla av vad de vill ha, säger Richt.

TT: Vad har de haft för önskemål?

- De vill samma. De vill ha bra kvalitet, närhet. Kvalitet och närhet är väl nyckelorden.

För Lars Richt blir VM i Ryssland det sista uppdraget i rollen som landslagschef. Efter mästerskapet lämnar 63-åringen över sina arbetsuppgifter till Stefan Pettersson.

Milano, TT:s utsände
ANNONS