Emma Lundh. Arkivbild.
Emma Lundh. Arkivbild.

Vittsjö-stjärnan har fått MS: "Kände skam"

Fotbollsspelaren Emma Lundh kämpade i flera år med trötthet, men först i år fick hon beskedet om vad som låg bakom – nervsjukdomen multipel skleros, MS. Först nu berättar 27-åringen om sjukdomen för SVT Sport.

ANNONS
|

- Det värsta var att jag kände sådan skam. Det ska man inte, jag vet. Men jag såg ner på mig själv. Så fort jag tittade på mig själv i spegeln så grät jag. Vem är jag nu? säger hon.

Redan 2014 kom de första tecknen på sjukdomen när hon fick stötar i benen när hon böjde på huvudet. När den mesta smärtan i benen försvann blev hon i stället väldigt trött. Lundh var uttagen till VM i Kanada 2015, men fick aldrig spela.

ANNONS

- Jag sov mig igenom hela VM. Kosse (Kosovare Asllani) kom med kaffe till mig på morgnarna för att hon tyckte att jag var så trött, säger Lundh.

Under de här åren har hon flyttat från AIK till norska Lilleström och därifrån till engelska Liverpool. Där började hon bli ifrågasatt av tränaren eftersom prestationen varierade så mycket.

- Han tjatade om att det bara satt i mitt huvud. Mitt enda fokus, de flesta dagar, låg ju på att orka hålla mig vaken.

Hon flyttade hem och började spela med Vittsjö i år. Och i våras fick hon diagnosen MS. Lundh har haft höftproblem, som höll henne borta från spel ända fram till september. Nu hoppas hon kunna fortsätta med fotbollen.

- Jag tänker mycket på att köra vidare och se hur det går nu när jag får rätt behandling. Att ge fotbollen, som jag älskar, en chans till.

ANNONS

Hennes kontrakt med Vittsjö går ut vid årsskiftet.

TT
ANNONS