Union Berlins svenske landslagsanfallare Sebastian Andersson, i svart, ser fram emot kvällens derbymatch mot Hertha. Arkivbild.
Union Berlins svenske landslagsanfallare Sebastian Andersson, i svart, ser fram emot kvällens derbymatch mot Hertha. Arkivbild. Bild: Jens Meyer/AP/TT

"Viktigaste matchen för säsongen"

En stormatch utan storpublik. Men Sebastian Andersson har inga problem att motivera sig inför Union Berlins derbymöte med lokalrivalen Hertha i Bundesliga.
– Den viktigaste matchen för säsongen, säger 28-åringen till TV4:s Fotbollskanalen.

ANNONS

Förra veckan startade Bundesliga, den tyska högstaligan i fotboll, om efter två månaders uppehåll på grund av coronapandemin. Landslagsanfallaren Sebastian Andersson och hans Union Berlin förlorade med 0–2 borta mot serieledande Bayern München. I kväll väntar en ny stormatch för Union, borta mot Berlinrivalen Hertha, men fortsatt utan publik på läktarplats.

– Det kan bli väldigt speciellt, det måste jag säga. Jag hoppades att den här matchen skulle fått spelas tidigare så vi fått uppleva stämningen i stan och på den här arenan – fullsatt. Det är lite tråkigt att matcherna mot Bayern München och Hertha blev utan publik, säger 28-åringen till TV4:s Fotbollskanalen.

ANNONS

Tajt i tabellen

Med åtta ligaomgångar kvar skiljer det en poäng mellan elvan Hertha (31 poäng) och tolvan Union (30). Tre poäng i kvällens match skulle ge ett efterlängtat, utökat avstånd ned till Fortuna Düsseldorf (23) på den negativa kvalplatsen.

Många av Unions supportrar hoppas nog att den nickstarke svensken, lagets bäste målskytt med elva tillträffar på 26 ligamatcher, ska avgöra till bortalagets fördel.

– Det är den viktigaste matchen för säsongen, skulle jag säga. Det pratas om att vi är bästa laget i stan, det skryter supportrarna mycket med. Just nu är dock Hertha faktiskt före oss med någon poäng så det är viktigt att vi vinner eller åtminstone tar poäng, säger Sebastian Andersson.

Svenskmöte i Mainz

På söndag kan Anderssons jämnårige kollega i det svenska landslaget, mittfältsstjärnan Emil Forsberg, vara tillbaka i Leipzigs matchtröja borta mot Mainz. Forsberg missade tabellfyrans omstart (1–1 hemma mot Freiburg) på grund av en rapporterad halsfluss, men har under veckan börjat träna med topplaget igen.

Det kan därmed bli ett svenskmöte med landslagsanfallaren Robin Quaison, Mainz offensiva nyckelspelare med tolv mål och två assist på 25 Bundesligamatcher den här säsongen. I omstarten borta mot Köln (2–2) i söndags blev Quaison däremot mål- och assistlös för 15:e-placerade Mainz som, med sina 27 poäng, befinner sig precis över Fortuna Dusseldorf i bottenstriden.

ANNONS

I kväll: Hertha Berlin–Union Berlin (klockan 20.30).

I morgon: Borussia Mönchengladbach–Bayer Leverkusen, Wolfsburg–Borussia Dortmund, Freiburg–Werder Bremen, Paderborn–Hoffenheim (alla 15.30), Bayern München–Frankfurt (18.30).

Söndag: Schalke 04–Augsburg (13.30), Mainz–Leipzig (15.30), Köln–Düsseldorf (18.00).

Viasat sänder samtliga matcher i sina tv-kanaler och/eller i Viaplay.

ANNONS