Pia Sundhage tackar för sig efter fem år som svensk förbundskapten.
Pia Sundhage tackar för sig efter fem år som svensk förbundskapten.

Vemodig stämning efter EM-uttåget

Det var en vemodig och frustrerad men stolt landslagstrupp som tackade av Pia Sundhage efter hennes fem år som förbundskapten.

ANNONS
|

Kvartsfinalförlusten mot hemmanationen Nederländerna blev det sista Sverige gjorde i fotbolls-EM. Och det sista Pia Sundhage gjorde som svensk förbundskapten.

På kvällen efter matchen samlades laget på hotellet utanför Arnhem, där de bott under mästerskapet. Efter middag med tal och mycket känslor, och en natt med riktigt dålig sömn, var det sedan dags för alla att ta farväl av en epok inom svensk fotboll.

- Det finns för- och nackdelar med att vara lagkapten och i går var det en nackdel. Då måste man ta sitt ansvar och hålla tal. Man måste passa på att ge henne några ord efter allt. Det var från hjärtat och jag gjorde mitt bästa, säger Seger.

ANNONS

- Hon (Sundhage) har gjort mycket för damfotbollen och vi har tagit ett steg tillsammans. Jag sade att jag hoppas att hon, när allt detta är över, kan se tillbaka med någon form av stolthet över vad hon har gjort.

"Ett abrupt slut"

Landslaget drömde, efter OS-silvret i fjol, om en ny medalj. Men uttåget kom redan i kvartsfinalen.

- Man hoppas alltid att någon ringer och säger att matchen ska spelas om. Men det är aldrig någon som ringer. Vi kom inte upp i prestation och Holland är bättre, även rent taktiskt. De var vassare i de lägen de fick, säger Seger.

Pia Sundhage har kvar sin anställning på fotbollsförbundet året ut, även om Peter Gerhardsson tar över förbundskaptenssysslan efter EM. Vad som väntar härnäst vet hon inte, mer än att hon ska hem till Sverige och vara ledig och läsa böcker som varken ska handla om fotboll eller ledarskap, utan kanske om politik.

ANNONS

- Det blev ett abrupt slut. Men vi ska inte bli bedömda utifrån den sista matchen. Vi har varit tillsammans i fem år och har gjort bra saker och dåliga saker, säger Sundhage.

- Det är ett tomrum, jag vet inte riktigt hur jag ska hantera den här situationen. Jag är väldigt ledsen över att vi inte kunde bjuda upp mer, alltså komma längre och få spela två matcher till. Det är lite som en sorg som kommer över en. Man säger att tiden läker alla sår och det passar väl alldeles utmärkt just nu.

Höll tillbaka tårarna

Hon menar att jobbet som förbundskapten för Sverige blev ungefär som hon tänkt sig, men inte riktigt. Hon hade hoppats på fler vinster och bland det hon grämer sig mest över är 0–4-förlusten mot England i en träningslandskamp 2014.

Hon höll, precis som Seger, tal under den avslutande middagen – till spelarna och ledargruppen.

ANNONS

- Jag har naturligtvis fått tacka dem och försökt uttrycka det med så mycket värme som möjligt. Jag sa att jag är väl medveten om att ensam är jag näst intill oduglig, men tillsammans med andra så kan jag vara bäst.

- Fram till sista meningen höll jag tillbaka tårarna, säger Sundhage.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Sveriges under Sundhage

Sverige har deltagit i fyra mästerskap under Pia Sundhage. Här är facit:

EM 2017: Kvartsfinal.

OS 2016: Silver.

VM 2015: Åttondelsfinal.

EM 2013: Semifinal.

ANNONS