Världsrekord och OS-guld för Nils van der Poel

Nils van der Poel är skridskokungen. På 10 000 meter putsade han sitt eget världsrekord och vann sitt andra OS-guld i Peking.
– Jag hade inte önskat mig ett bättre sätt att göra det på, säger han till Discovery.

ANNONS
|

Inför spelen i Peking var frågan hur mycket Nils van der Poel skulle vinna med. Efter 5 000 meter i helgen, som van der Poel vann knappt och efter stor dramatik, sänktes möjligen förväntningarna något på Trollhättesonen inför fredagens 10 000 meter. Att han gick in i tävlingen som solklar favorit har det dock inte varit något snack om.

På 5 000 meter gick van der Poel ut i sista par och han sa efteråt att det var avgörande för att han skulle ta guldet. På 10 000 meter hade han ett par, men bland annat tuffa konkurrenten Ted-Jan Bloemen, efter sig.

ANNONS

En av de på förhand största konkurrenterna, nederländaren Patrick Roest, gick ut i andra par och startade starkt. Han tappade på slutet med gick in på 12.44,60 och satte direkt press på Nils van der Poel.

van der Poel visade dock inga nerver. Han åkte på 12.30,74 och sänkte sitt eget världsrekord. Hans tidigare rekord låg på 12.32,95.

LÄS MER:Skridskofeber på Ruddalen efter Nils van der Poels framgångar

Kan sluta

Nils van der Poel låg under sitt tidigare världsrekord under stora delar av loppet.

– Jag kände mig fräsch väldigt länge. Med runt 4 000 meter kvar har jag upplevelsen att det finns mycket kvar att ge men jag vågar inte riska det för tidigt. Först och främst var uppgifterna att lösa OS-guldet så fick världsrekordet komma efter.

– Jag hade inte önskat mig ett bättre sätt att göra det på.

Varken Ted-Jan Bloemen och Bart Swings i sista paret hade inte en chans mot van der Poel och svenskens andra OS-guld i Peking, och platsen som ohotad skridskokung, är ett faktum.

– Det är väldigt roligt. Vi trodde att det här skulle finnas i dag. Det är få förunnat att få sluta såhär, säger han till Discovery.

Nils van der Poel har tidigare öppnat för att sluta efter OS men ger efter de dubbla gulden inget klart besked.

ANNONS

– Just nu är det läskigt att tänka på framtiden. Det blir nog en ganska tuff period nu, att gå från att vara väldigt målmedveten på något som känns viktigt och sen släppa det, det blir en utmaning. Vi har ett VM om en månad som jag har för avsikt att göra mitt bästa på så får vi se vad som händer efter det, säger han till Discovery efter prisceremonin.

För Sportbladet utvecklar han tankarna om framtiden och säger att han funderar på att sluta.

– I dagsläget ser jag fram emot VM i mars och världscupfinalen. Men jag är inte assugen på att sätta mig på en cykel sju timmar om dagen i april, maj, juni och juli. Men det kanske jag blir längre fram.

Han sällade sig med gulden till den exklusiva skaran av svenska vinterolympier – nu tio till antalet – som lyckats ta två guld under ett och samma OS.

Silvret gick till Patrick Roest, precis som på 5 000 meter, och bronset till italienaren Davide Ghiotto.

LÄS MER:Jubel i hemstaden när van der Poel tog guld

ANNONS