Jennie-Lee Burmansson. Arkivbild.
Jennie-Lee Burmansson. Arkivbild.

Världscupseger för svenskt stjärnskott

Sverige har fått en ny världsstjärna i freeskiing – och ett nytt medaljhopp inför OS i Sydkorea. 15-åriga superlöftet Jennie-Lee Burmansson vann världscuptävlingen i slopestyle i Stubai.

ANNONS
|

- Det är så himla kul. Jag fattade inte vad som hade hänt när sista tjejen hade gjort sitt åk och jag hade klarat förstaplatsen. Före tävlingen hade jag inte trott det här, säger hon.

Många andra anade var som var på gång efter Jennie-Lee Burmanssons överraskande tredjeplats i världscuppremiären i Nya Zeeland i augusti.

I Österrike hade hon samma placering i kvalet, men åkte bäst i finalen och 80 poäng räckte till seger före brittiskan Katie Summerhayes.

ANNONS

- Jag har lagt ned mycket tid på att träna hopp med nya tricks. Det är det som har gett resultat på tävlingarna, säger Burmansson.

OS en dröm

Burmansson har redan klarat Sveriges olympiska kommittés krav för en OS-plats i Pyeongchang i februari.

Den internationella OS-rankningen – där det gäller att vara bland de 24 bästa – är inte uppdaterad efter helgens tävling. Men det ser helt klart bra ut för det nya svenska stjärnskottet.

- Det är en dröm att få åka till OS. Men det är inte något som är klart än, säger hon.

TT: Många ser dig redan som ett medaljhopp i OS. Hur tänker du kring det?

- Svår fråga... Jag ska bara försöka att göra min grej. Även om jag så klart vill komma dit och göra ett bra resultat.

ANNONS

"Otroligt imponerande"

Sportchefen Stefan Karlsson utgår från att vi får se Burmansson i OS och säger:

- Det är otroligt imponerande. Man skulle kunna tänka sig att hon kände lite press efter den första pallplatsen. Men hon verkar helt oberörd av det och går in och levererar toppåk i högsta internationell konkurrens.

Nu väntar ett par veckor i skolan för niondeklassaren från Lima. Sedan ska hon köra en uppvisningstävling i Colorado i USA.

I herrfinalen blev OS-klare Henrik Harlaut bäste svensk på fjärde plats. Norrmannen Øystein Bråten vann.

TT
Fakta: Jennie-Lee Burmansson

Född: 12 juli 2002.

Bor: I Sälen.

Meriter i slopestyle: Silver i JVM 2017, tredjeplats i världscupdebuten i Nya Zeeland i augusti och seger i den andra deltävlingen i Österrike.

ANNONS