Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tinne Vilhelmson-Silfvén rider 14-åriga valacken Paridon Magi i Falsterbo. Ekipaget måste göra bra ifrån sig för att få en plats i EM i Göteborg i augusti.

Världsstjärnan inte säker på en EM-plats

Tinne Vilhelmson-Silfvén är sedan många år landets mest erfarna dressyrryttare på den internationella scenen. Men då var då och nu är nu. Världsstjärnan känner sig inte säker på en plats i EM-laget i Göteborg.

Falsterbos femstjärniga nationsdressyr brukar vara ett trevligt stopp på vägen till Aachen där världseliten samlas varje sommar.

Dit åker inte Vilhelmson-Silfvén i år. I stället blir nationstävlingen i Falsterbo viktigare än på väldigt länge för den nyblivna 50-åringen.

Anledningen:

Stjärnhästen Don Auriello, Anton kallad, drabbades tidigare i somras av en mindre blödning i ett ligament i en bakkota och hinner inte bli kurant i tid till EM den 21-27 augusti.

"Väldigt tråkigt"

- Han mår förhållandevis bra, han läker bra och rehabiliterar bra, men är inte i träning och det är inte rimligt att han ska gå EM, säger Vilhelmson-Silfvén.

TT: Vad betyder det för din EM-satsning?

- Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Ett EM på hemmaplan var – och är – något man vill prestera topp på. Det är klart att jag gärna hade gjort det med Anton.

Får Vilhelmson-Silfvén, som gjort sju OS, plats i förbundskaptenen Bo Jenås lag, rider hon den 14-åriga valacken Paridon Magi i Göteborg. Men först måste ekipaget övertyga Jenå i lördagens och söndagens besök på Falsterbobanan.

TT: Om du jämför Magi med Anton?

- Magi är en fantastisk häst och han presterar jättebra, men att tro att han skulle klä sig i Antons kläder skulle vara orimligt. Jag får rida så bra jag bara kan och så får vi se hur långt jag kommer. Men det finns inte så många som kan nå den toppen så snabbt.

Tar ut truppen efter Aachen

Osäkerheten är en ny upplevelse för Vilhelmson-Silfvén, i många år ett givet ankare i dressyrlandslaget.

- Jag kanske hade en säkrare plats med Anton, nu är jag jämn med de andra.

TT: Om du inte kommer med till EM, hur skulle du ta det?

- Det skulle vara jättesynd, men det är också spelets regler och då har jag presterat på ett sätt att jag inte har där att göra. Då får jag gå hem och fundera över det.

TT: Vad har du för känsla nu?

- Det är klart att jag tänker ta mig dit.

I Falsterbo rider Vilhelmson-Silfvén, Patrik Kittel, och Rose Mathisen för Sverige. I Aachen tävlar Kittel, Therese Nilshagen, Malin Nilsson och Juliette Ramel.

- Efter Aachen tar jag ut truppen. Ingen är uttagen än. Jag bollar med sex sju namn, säger förbundskaptenen Jenå.

I EM-laget ingår fyra ryttare plus en reserv.