Landslagsstjärnan Nilla Fischer. Arkivbild.
Landslagsstjärnan Nilla Fischer. Arkivbild.

Utdelningen av Diamantbollen kan ställas in

Spelarna och förbundet vill få till ett avtal, men hotet om att bojkotta fotbollsgalan kvarstår. Saknas landslagsspelarna kan utdelningen av Diamantbollen på galan komma att ställas in.

ANNONS
|

- Om det blir som man befarar, att majoriteten av de duktiga kvinnliga fotbollsspelarna inte kommer vara på plats blir det ju praktiskt svårt att dela ut priset. Sedan finns det en principiell fråga också: Bör man dela ut priset från vår sida i den kontexten? säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist till tidningen.

Det är Sveriges bästa fotbollsspelare på damsidan som varje år får Diamantbollen, som sedan 2001 har delats ut av Sydsvenskan i samarbete med Svenska fotbollförbundet. Rehnquist poängterar att priset kommer att delas ut, men att det kan göras på andra sätt än på fotbollsgalan.

ANNONS

"Göra det med stolthet"

- Jag vill framför allt försäkra mig om att vi som delar ut priset i samarbete med Svenska fotbollförbundet kan göra det med stolthet. Att jag som prisutdelare och representant för Sydsvenskan vet att man behandlar de kvinnliga fotbollsspelarna på ett bra och rimligt sätt, säger Rehnquist, som även sitter med i juryn som utser vinnaren.

Förbundet skriver i ett uttalande att "vi ställer oss frågande till utspelet" om landslagets bojkott av fotbollsgalan, men att det "påverkar inte vår ambition att nå en överenskommelse som alla inblandade kan acceptera".

- Vi har hela tiden sagt att vi är villiga att förhandla och det är även förbundet. Blir det inget avtal före fotbollsgalan går inte spelarna, men vi hoppas att det blir ett avtal och då går de på galan, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen och tidigare landslagsmålvakt, till TT.

ANNONS

Landslagsstjärnan Nilla Fischer:

- Det är en förhandling som har tagit väldigt lång tid. Det är klart att vi vill komma till en lösning så snabbt som möjligt, och vi får se hur förhandlingarna fortskrider den kommande veckan, säger Wolfsburgspelaren till Expressen.

"Respektlöst"

Spelarföreningen ska ha meddelat sina senaste krav i lördags, men förbundet anser att det är "en praktisk omöjlighet" att återkoppla om kraven före herrlandslagets "oerhört betydelsefulla" VM-kvalmatch mot Italien.

- Att gå ut med det dagen före vår viktigaste match, det är inte okej, sade herrlandslagschefen Lars Richt.

Richt sade till Expressen att det var "respektlöst".

- Det får stå för Lasse Richt, vad han har sagt, men jag håller verkligen inte med om att det är respektlöst på något sätt. Jag tror inte herrlandslaget har några som helst problem att fokusera på matchen i dag. Jag förstår faktiskt inte hans uttalande. Det finns inte någon respektlöshet. Det får verkligen stå för honom, säger Nilla Fischer till Expressen.

ANNONS
TT
Fakta: Detta har hänt

Landslagsspelarna har under hela 2017 förhandlat med Svenska fotbollförbundet (SvFF) om att få till ett avtal om ersättningar.

Enligt Caroline Seger, som tillsammans med Nilla Fischer, Lotta Schelin, Hedvig Lindahl och Spelarföreningen skött förhandlingarna med SvFF, är parterna just nu långt ifrån att nå en överenskommelse.

Under söndagen uppgav Seger att fotbollsgalan den 20 november kommer att bojkottas, men att det är upp till varje landslagsspelare att välja att gå på galan eller inte.

Förbundet uppger att det i lördags fick de senaste kraven från Spelarföreningen, men att förbundet inte hann reagera på kraven innan nyheten om bojkotten kom. Förbundet hade uppfattat det som att det hade hela veckan på sig att återkoppla till Spelarföreningen om kraven.

Där är oklart om träningslandskampen borta mot Frankrike den 27 november kommer att påverkas om parterna inte har kommit överens om ett avtal innan dess.

Fakta: Flera nominerade kan utebli

Ett flertal landslagsspelare är nominerade till priser vid årets gala. Här är några av nomineringarna där pristagarna kan utebli.

Årets målvakt, dam: Hilda Carlén, Piteå, Gudbjörg Gunnarsdottir, Djurgården, Hedvig Lindahl, Chelsea.

Årets back, dam: Faith Ikidi, Piteå, Jessica Samuelsson, Linköping/Arsenal, Linda Sembrant, Montpellier.

Årets mittfältare, dam: Kosovare Asllani, Manchester City/Linköping, Claudia Neto, Linköping, Sanne Troelsgaard, Rosengård.

Årets forward, dam: Stina Blackstenius, Montpellier, Tabitha Chawinga, Kvarnsveden, Lieke Martens, Rosengård.

Diamantbollen, som delas ut till Sveriges bästa spelare på damsidan, har de två senaste åren gått till landslagsmålvakten Hedvig Lindahl. Innan dess fick landslagsanfallaren Lotta Schelin priset fyra år i följd.

Fakta: Danmark strejkade

EM-tvåan Danmark har fortfarande inte löst sin konflikt kring ett nytt landslagsavtal för damerna. Först ställdes landskampen mot Nederländerna in, och i oktober ställdes även VM-kvalmatchen mot Sverige in på grund av konflikten.

Den 16 november ska Europeiska fotbollsförbundet ta beslut om konsekvenserna för den inställda matchen.

I Norge kommer damlandslaget från och med nästa år få lika bra betalt under landslagssamlingarna som herrlandslaget, sedan herrlandslaget avstått från en del av sin pott.

ANNONS