Kvinnor och flickor inom ridsporten går ut med uppropet #visparkarbakut, för att få stopp på sexuella trakasserier. Arkivbild.
Kvinnor och flickor inom ridsporten går ut med uppropet #visparkarbakut, för att få stopp på sexuella trakasserier. Arkivbild.

Upprop mot trakasserier i hästsport

Nu går kvinnor och flickor inom ridsporten samman i ett upprop för att få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp.

ANNONS
|

Flera tusen idrottskvinnor har skrivit på uppropet #timeout för att stoppa sexuella trakasserier inom idrotten. I facebookgruppen #visparkarbakut med 8000 medlemmar och där drygt 1000 har skrivit på, har kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.

- Tjejerna hamnar i en beroendeposition och då blir den här tränaren, ridläraren, hästägaren lite av en idol. Det här handlar om tjejer mellan 12 och 18 år och då är den här mannens ord lag, säger Mika Thalén, en av initiativtagarna, till Dagens Nyheter

ANNONS

- Då används det också som en bestraffning att ”gör du inte som jag vill så får du inte rida på Brunte eller då får du rida Skrållan hela terminen”, om det nu är på en ridskola, säger Crafoord.

Vill förändra strukturen

I uppropet kräver man tre saker:

Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

Att de med maktpositioner tar sitt ansvar och agerar och ställer ansvariga till svars.

Att tystnadskulturen i stallet bryts och att de som vågar höja rösten inte ska straffas.

- Vi vill förändra en hel struktur. Det sitter män högst upp och så är det massor med kvinnor som springer omkring och servar de här männen, säger Crafoord.

"Plocka tjejer som praliner"

I veckan arrangeras Stockholm International Horse Show i Friends arena, där många av ryttarna är idoler för unga flickor. Det finns många berättelser om hur de har utnyttjat situationen.

ANNONS

- De är superstars, de är som Mick Jagger, de kan ju plocka tjejer som praliner ur en chokladask, säger Caroline Crafoord.

Ridsporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter. 90 procent av dem som rider är kvinnor och flickor.

TT
ANNONS