Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Andersson och frun Ulrika Andersson anländer till Fotbollsgalan 2017 på Ericsson Globe Arena.

Upplagt för annorlunda gala

Fotbollsgalan är här. Igen. Men den här gången saknas de senaste årens givna huvudperson. Vilka spelare och vilka ämnen kommer att ta rubrikerna i Zlatans frånvaro?

Konflikten

Pengar, respekt och prioriteringar. Så skulle man kunna sammanfatta det infekterade bråket mellan förbundet och damlandslaget inför årets gala. Spelarna har under en längre tid varit missnöjda med sina avtal. Ersättningarna har varit för dåliga, och spelarna har inte känt sig respekterade. Brist på respekt tyckte också förbundet det var att frågan dök upp i samma veva som herrlandslaget skulle spela VM-playoff mot Italien. Vilket i sin tur skapade en diskussion om vilken "bubbla" det är rimligt att (herr)landslagsspelare ska få existera i före match.

Resultatet av alla turer fram och tillbaka, med hot om bojkott av galan, blev ett nytt avtal för damlandslaget och en gala med eliten från både dam- och herrsidan på plats. Återstår att se om konflikten nämns i tv-sändningen eller har sopats under mattan för gott.

Ovan vinnare

Årets mittfältare och årets tränare i all ära, men priserna som skapar rubriker är Diamantbollen och Guldbollen. Damernas finaste pris har delats ut till fem olika kvinnor de senaste tio åren. Herrarnas till en och samma. Men efter lång skadefrånvaro och pensionering från landslaget så pekar det allra mesta på att Zlatan Ibrahimovic inte får årets pris. Storstjärnan kommer heller inte att närvara i Stockholm i kväll. Emil Forsberg är en som nämns som årets vinnare efter sina insatser i såväl landslaget som tyska klubblaget Leipzig. Andreas Granqvists heroiska mittbacksinsats i Milano talar å andra sidan för landslagskaptenen.

EM-äventyret blev ingen rolig turnering för svensk del efter sorti mot blivande mästarna Nederländerna i kvartsfinal, men även bland fotbollskvinnorna finns ett par förhandsfavoriter. Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som tagit hem de senaste två Diamantbollarna, var med och vann engelska ligan med Chelsea före EM-spel. Kosovare Asllani vände hem efter guldkantade matcher i PSG och Manchester City. Tillbaka i Sverige blev det, med Linköping, guld på nytt för mittfältaren.

Elefanten i rummet

Avtalsbråket må ha nått sin slutpunkt, men frågan är om det inte finns ett kommatecken i situationen mellan damspelare och förbundet. De senaste veckornas #metoo-rörelse har inte passerat idrottsvärlden och fotbollen omärkt förbi. I mitten av oktober blev det känt att före detta landslagsspelaren Gunilla Axén under sin tid som anställd på Svenska fotbollförbundet fått penisbilder skickade till sig av före detta landslagsspelare.

- Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, sade Axén till Aftonbladet.

Det efterföljande hanterandet från förbundets sida mötte kritik från flera håll. Därefter har kvinnor i bransch efter bransch gått ut och berättat om sexuella trakasserier och övergrepp.

Om man bortser från det sportsliga så blir det Rhys och Annika Norlin som står för musikinslagen på årets gala. Anna Brolin och Frida Nordstrand agerar konferencierer och programledare.