Ultradefensivt Sverige fixade poäng i EM-premiären

Maskning efter nio minuter och inte ens en fjärdedel av bollinnehavet. Sverige kämpade med näbbar och klor för att hålla EM-premiären mållös – och lyckades. Men frågan är om inte Alexander Isak är lite missnöjd ändå.

|

Det krävdes inte många minuter innan Sveriges matchplan var tydlig. Sitt djupt och försvara. Så gott det går. För Spanien tog tag i bollen direkt och slog genast upp läger långt upp på Sveriges planhalva.

Under första tio minuterna var samtliga svenska spelare en bra bit nere på egen planhalva i princip hela tiden och vid ett inkast efter nio minuters spel tog Ludwig Augustinsson väldigt lång tid på sig att lyckas få tag på bollen.

När bollinnehavsstatistiken, 25 minuter in i matchen, visade 81-19 i spansk favör var det ingen som blev förvånad.

Spanien var också nära vid ett flertal gånger. Robin Olsen i Sveriges mål knep Olmos nick från kort avstånd, och täckte av yta när Morata kom fri efter misstag från Marcus Danielsson. Den spanske anfallaren avslutade utanför Olsens vänstra stolpe.

Sverige närmast ledningsmål

Trots det totala spanska spelövertaget var Sverige närmast ledningen. I en oerhört ovanlig framstöt tog sig Alexander Isak in i hemmalagets straffområde och fick – på tredje försöket – i väg ett avslut som styrde via Llorente i stolpen och ut.

Bollinnehavet i paus visade på 79–21. Passningar i offensiv tredjedel? 155–25.

Andra halvlek började även den med spansk press. Men utan att de rödklädda lyckades skapa några farliga chanser. Det gjorde i stället Sverige, återigen genom Alexander Isak. 21-åringen trixade sig på nytt förbi flera spanska försvarare i straffområdet och serverade anfallskollegan Marcus Berg på bortre stolpen. Målet var i princip öppet men Berg fick snedträff och bollen gick en bra bit utanför.

Alexander Isak fick lämna plats

Det var nog många blågula ögonbryn som höjdes i den 67:e minuten när Isak, tillsammans med Berg, fick ge plats för Victor Claesson och Robin Quaison. Fram till dess hade Real Sociedad-spelaren varit Sveriges i särklass största offensiva hot.

Resten av matchen blev en kavalkad av avblåsningar, byten och avbrott. Kristoffer Olsson fick krampkänning efter krampkänning efter krampkänning och både Sverige och Spanien gjorde alla sina fem byten.

I den hackiga matchbilden uteblev chanserna – så när som på en spansk nick som krävde en fin fotparad från Robin Olsen – och Sverige lyckades få med sig en skrällpoäng i EM-premiären.

Jubel och lättnad i Sverigelägret. Stor besvikelse hos spanjorerna. Och kanske även ett uns hos Alexander Isak?

GP:s Philip Trollér och Mattias Balkander på plats i Sevilla.