Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uefa vill få bort pyrotekniken från läktarna. Här en allsvensk match mellan Falkenberg och Malmö FF förra året. Arkivbild.

Uefa: Säker användning av pyroteknik omöjlig

Användning av pyroteknik på fotbollsläktare medför otvivelaktigt allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Det visar en ny oberoende utredning som det europeiska fotbollsförbundet Uefa låtit göra tillsammans med den europeiska supporterorganisationen FSE.

Uefa skriver på sin webbplats att studien, som är genomförd av Dr Tom Smith och andra internationella experter, visar att "ingen säker användning av pyroteknik är möjlig i åskådarområden på arenor".

Vidare gör författarna till studien klart att det finns det allvarliga hälso- och säkerhetsrisker med pyroteknik som används nära andra människor och att säkerhetsavståndet som rekommenderas på artiklarna överstiger det som gäller på en arena.

"Ingen plats på läktare"

Risker som nämns är bland annat brännskador, akuta effekter av giftig rök och påverkan på syn och hörsel.

- Användningen av pyroteknik rapporteras i över 25 procent av matcherna inom Uefas tävlingar, och den här nya rapporten visar en gång för alla att pyroteknik inte har någon plats på fotbollsläktare, säger Michael van Praag, ordförande för Uefas arbetsgrupp för pyroteknik.

- Rapporten gör klart att pyroteknik är och beter sig som sprängämnen och att det inte finns någon sådant som säker användning av det inom så begränsade områden.

Michael van Praag meddelar att Uefa kommer att jobba för att hjälpa de nationella förbunden att minska riskerna och skadorna som pyroteknik kan orsaka, vilket innebär att tillsammans arbeta för att förhindra användningen av pyroteknik på arenorna.

Vill straffa med sanktioner

Han tillägger att han förstår att det är en del av supporterkulturen i vissa länder, men säger samtidigt:

- Folk måste förstå att åtgärderna för att motverka pyroteknik vidtas för att skydda människors hälsa och säkerhet och de ska inte ses som en attack mot supporterkulturen.

Uefa kommer förutom att stödja de nationella förbunden även att samarbeta med Europarådet och EU för att utveckla en strategi för att förebygga och motverka användningen av pyroteknik på europeisk, nationell och lokal nivå. Förbundet kommer att jobba för att de som använder sig av pyroteknik ska straffas med sanktioner och avstängningar.