Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksander Ceferin, som tillträdde som Uefas ordförande i september 2016, vill balansera makten bland Europas fotbollsklubbar. Arkivbild.

Uefa: Financial Fair Play måste moderniseras

Transferfönstret borde kortas ner och Financial Fair Play behöver moderniseras. Det anser Uefas ordförande Aleksander Ceferin, som inte heller utesluter lönetak inom fotbollen.

- Financial Fair Play tillkom för att öka stabiliteten inom fotbollen, och det har varit framgångsrikt. Men tiderna förändras. Vi måste anpassa och modernisera det och få balans i konkurrenssituationen. För gapet mellan de små och stora klubbarna växer och växer. Jag tror inte vi kan stoppa den utvecklingen, men vi kan sakta ner den. Och vi måste agera nu, säger han till tyska ARD.

Premier League-klubbarna har spenderat rekordmycket och PSG utreds av Uefa. Den franska klubben värvade Neymar för motsvarande 2,1 miljarder kronor och har slutit ett avtal för värva Mbappé för 1,7 miljarder kronor nästa sommar, efter att först låna honom en säsong.

Utan att nämna PSG vid namn säger Ceferin att Uefa inte räds att straffa de mäktigaste klubbarna.

- Vi kommer att påminna alla inblandade att följa reglerna. Om det inte hjälper kommer hårda straff att delas ut som visar att vi är den styrande organisationen.

Financial Fair Play infördes till säsongen 2013–2014 och Uefa har övervakat klubbarnas ekonomi sedan säsongen 2012–2013.

Premier League har beslutat att stänga transferfönstret inför ligastarten och röster har höjts i fler länder. Ceferin stöttar beslutet.

- Det är inte bra när en spelare tillhör en klubb när säsongen startar och en när fönstret stänger. Det skapar för mycket osäkerhet. Jag är för att fönstret blir kortare.