Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag ska naturligtvis prata med alla som uttryckt tveksamheter", säger nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson apropå att veteraner som Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer tvekar om en fortsättning i landslaget.

Tydlighet ledord för Gerhardsson

Efter åtta månaders inlärningsperiod är det snart dags för Peter Gerhardsson att ta ut sin första landslagstrupp. Men han vill inte recensera den svenska EM-insatsen.

Efter fem år tackade Pia Sundhage för sig då fotbollslandslandslaget åkte ur EM i kvartsfinalen mot Nederländerna. Efterträdaren Peter Gerhardsson presenterades redan i november i fjol och har haft lång tid på sig att kolla in tänkbara spelare, studera motståndare och klura på sin spelidé.

Den 28 augusti tar han ut sin första trupp, till VM-kvalmatchen mot Kroatien den 19 september. Efter 16 dagar i Nederländerna, där han såg 15 EM-matcher, är det nu dags att forma strukturerna för sitt landslag.

- EM gav många tanker och jag har inte hunnit sortera så mycket, säger Gerhardsson i sin första intervju som ny förbundskapten.

Han vill inte säga något om den svenska EM-insatsen.

- Utvärderingen får dem som ledde landslaget göra. Det är klart jag har tankar om det men det tar jag med mitt team och framför allt ska jag lyssna på Pia (Sundhage) och Lilie (Persson) och få bakgrunden till de beslut som de tog.

Trygghet och struktur

Gerhardsson säger att han ännu inte har processat färdigt tankarna om hur Sverige ska spela under hans ledning.

- Jag hade en idé i januari, men den förändras hela tiden, efter att ha sett spelarna i både klubblagsmiljön under våren och under EM. Det optimala är naturligtvis att så långt det är möjligt ha spelare som har samma roll i landslaget som i klubblaget, det är en förutsättning för att känna trygghet. För landslaget vore det lättast om alla spelar på samma sätt i klubblaget, som jag vill spela dem på i landslaget, men det blir nog svårt att få igenom, säger han med ett skratt.

När det handlar om spelets struktur nämner han England, som gått till EM-semifinal, som ett bra exempel.

- Det har sett väldigt strukturerat ut. Oavsett vem som kommer in är hon klar över sin roll både defensivt och offensivt. Och Danmark, som vi möter i VM-kvalet, har också en väldigt tydlig strategi för både det defensiva och det offensiva spelet, säger Gerhardsson.

- Lag har olika strategier, men det ska finnas en tydlig idé för både det defensiva och det offensiva spelet.

Vill ha alla tillgängliga

Veteranerna Caroline Seger, Lotta Schelin och Nilla Fischer sade efter EM-uttåget att de inte hade bestämt sig om de ville fortsätta i landslaget. Gerhardsson vill inte säga om det kan bli en generationsväxling.

- Jag ska naturligtvis prata med alla som uttryckt tveksamheter. Och mitt utgångsläge är att jag vill ha alla spelare tillgängliga och uttagningsbara, om de inte har skador. Det är det bästa läget för mig. Men vi får se om någon inte vill fortsätta, då får man respektera det.

Pia Sundhage hade en inte helt optimal relation till klubblagstränarna, som tyckte att hon lånade deras spelare lite väl mycket.

- Hur det har varit är jag inte intresserad av. Men jag har varit klubblagstränare i tolv år och vet hur det är att låna ut spelare till landslag. Jag vill ha en bra relation till klubblagstränarna och det handlar om en ömsesidig respekt, det är jag som ska låna in spelarna av klubbarna. Det kommer inte att vara något problem för mig.

Inte planka vinnarkoncept

Tre av fyra semifinallag i EM 2013 (Tyskland, Norge och Sverige) har redan åkt ut i årets EM. I stället är det nya lag, som Österrike och Nederländerna, som spelar om medaljerna tillsammans med Danmark och England. Men Gerhardsson tror och hoppas att Sverige ska hålla sig kvar i världstoppen ändå.

- Det hoppas jag verkligen, det är vårt jobb att bevisa både kortsiktigt och långsiktigt. Det är inte så stor skillnad mellan lag som är utslagna och de som klarat sig kvar. Och även om det är lätt att försöka ta efter det lag som vinner så tror jag inte på att planka.