Ludwig Augustinsson i en duell i VM-kvalförlusten mot Bulgarien.

Tung svensk förlust i VM-kvalet

Ett taktiskt haveri, spelare ur form och en förlust som kan få värsta tänkbara konsekvenser. Bulgariens 3–2 försämrade rejält Sveriges chans att nå VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar. Det var de svenska misstagens och missarnas match – både framåt och bakåt.

|

Två i mångt och mycket dysfunktionella försvar såg till att den första halvleken bjöd på fyra mål – samtliga gjorda med pannan.

Och ett sent bulgariskt segermål.

Måhända en match i publikens smak – men också en pina för Janne Andersson & Co som gick in till mötet i Sofia med den klara vissheten att tre tagna poäng skulle hålla VM-slutspelet klart kvar i siktet.

- En alldeles för öppen match där det var svajigt åt båda hållen. Jag är inte nöjd, självklart inte, säger Andersson till Kanal 5.

- Jag är enormt besviken på att vi förlorar matchen.

I passiv roll

Matt och svag av magsjukan bestämde sig Andersson för att hänga med till Vasil Levski-stadion. Andersson blev inte direkt piggare av den svenska starten och magsyran måste ha åkt hiss ett antal gånger.

Taktiskt var tanken att i första hand stoppa centrala attacker och styra ut den bulgariska offensiven till kanterna.

Så långt gick det bra. Det vara bara två fel.

Förhoppningen att primärt Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist skulle städa undan inläggen slog slint. Och det bulgariska kantspelet var hyperfarligt.

På en punkt hade alla rätt i en analys inför matchen: Bulgarien var ett betydligt bättre lag nu än i 0–3-förlusten på Friends i höstas.

Nilsson Lindelöf visade omedelbart varför José Mourinho inte satsat på honom i Manchester Uniteds inledande matcher i Premier League. Han gick bort sig direkt, men mittbackskollegan Granqvist räddade situationen.

Virrig defensiv

Nilsson Lindelöf var inte ensam om att agera svagt i ett virrigt försvar när Georgi Milanovs inlägg nickades in av Stanislav Manolev vid bortre stolpen, men han var flera meter från sin Milanov, rejält på efterkälken.

Manolevs mål var Bulgariens första på Sverige sedan Hristo Stoitjkovs 1–0 i VM-kvalet 1993. Georgi Kostadinovs det andra i 33:e minuten. Däremellan hann Emil Forsberg bränna en straff, Marcus Berg misslyckas med att slå in returen och Mikael Lustig kvittera när han nådde högst på Ludwig Augustinsson hörna.

Det var Lustigs andra mål i kvalet (första mot Luxemburg i höstas) och med minuten kvar av första halvlek bidrog han till att hålla landslaget kvar i matchen.

På hans långa, svepande inlägg från högerkanten nickade Berg in 2–2.

Plamen Iljev – matchens spelare – var ett spöke för Emil Forsberg. Iljev följde upp straffräddningen med att tippa Forsbergs frispark till hörna, nå Lepzigstjärnans tunga skott från straffområdeslinjen och boxa ännu en frispark till hörna.

Sent segermål

Bulgarerna kom envist i våg efter våg. Snabbt, rörligt, hela tiden med hot och med elva minuter kvar placerade Ivajlo Tjovtjev 3–2 till höger om Robin Olsen.

- Det är klart att det känns jobbigt nu, säger Emil Forsberg till Kanal 5.

- Jag tycker inte riktigt att vi var på tå i första halvlek. Jag tycker att vi ger bort bollen lite i onödan där.

Plötsligt är Bulgarien bara en poäng bakom Sverige i en tabell som toppas av Frankrike. Den tunga svenska förlusten mildrades något av att fransmännen krossade Nederländerna med 4–0.

Sent på fredagseftermiddagen lyfter landslagets chartrade plan från Sofia med destination Minsk och nästa gupp på vägen mot VM-slutspelet i Ryssland.