Tove höll för VM-pressen

VM-förbannelsen är bruten. Efter totalt elva silver och bronsmedaljör är Tove Alexandersson bäst i världen. – Det är så mycket känslor, säger hon.

ANNONS
|

Det var som upplagt för att den heta grytan i Tanum Arena skulle nå kokpunkten framåt 18-tiden på kvällen.

Sist ut bland damernas 67 startande i medeldistans var Tove Alexandersson.

23-åringen från Stora Tuna OK i Dalarna har varit Sveriges stora stjärna inom orienteringen på senare år. Tove Alexandersson har vunnit det mesta. EM, O-ringen, SM, JVM, JEM och USM:

Men som senior har hon aldrig blivit världsmästare: Fram till i går. Då fick hon sitt högt eftertraktade och välförtjänta VM-guld.

Och som hon har längtat. Det gick inte att ta miste på när Tove Alexandersson sprang över mållinjen. Hon föll omgående ihop och låg utpumpad länge, säkert under ett par minuter. Omtumlad och rörd sträckte hon sedan handen upp i luften och skrek yes.

ANNONS

Den svenska publiken svarade med öronbedövande jubel.

När hon kom till presskonferensen lite senare var hon mer samlad – men överväldigad.

– Det här känns helt fantastiskt. Att ta guldmedaljen i Sverige är som att en dröm blir sann, säger hon.

Tove Alexandersson tog VM-silver på medeldistansen i Schweiz 2012. Hon upprepade det i Finland året senare och tog brons 2014. Men förra året förstördes förberedelserna av skador. I år har hon valt att flytta till Halden för att kunna lära känna terrängen på allra bästa sätt. Tove Alexandersson kom också till VM som dubbel europamästare och en överlägsen seger i O-ringen.

Hon fortsatte på likadant sätt på tisdagen. Till slut vanns VM-guldet med 35 sekunders marginal till norskan Heidi Bagstevold. Bronspengen togs av Natalia Gemperle.

– Jag vet att det är många människor som förväntat sig att ta guldmedaljen och tror att det är en enkel sak att göra. Men jag har varit fokuserad, konstaterar Tove Alexandersson.

– Jag lade mig klockan ett i natt. Jag har gjort allt för att förbereda mig för racet och det var en bra känsla innan jag gav mig ut, berättar Tove som även valde att stå över lördagens sprintdistans.

Ändå var hon inte helt nöjd med loppet:

ANNONS

– Jag gjorde ett misstag i den tredje kontrollen. Det var inget stort. Men jag kände också att jag var trött fysiskt, Jag tror jag sprang för fort i början, jag hade inte så mycket styrka kvar när jag kom i mål.

Näst bästa svenska blev Helena Jansson på en 16:e plats.

På torsdag fortsätter VM med långdistansen. Med Tove Alexandersson på startlinjen.

– Det ser jag fram emot. Men det är skönt att det är en vilodag.

Fakta: resultat

VM, medeldistans:

Kvinnor: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 33,57, 2) Heidi Bagstevold, Norge, 34,32, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, 34,35.

Övriga svenska placeringar: 16) Helena Jansson, 37,08, 23) Emma Johansson, 38,12, 26) Anna Bachman, 38,41.

Män: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 37,09, 2) Olav Lundanes, Norge, 37,23, 3) Daniel Hubmann, Schweiz, 37,32.

Svenska placeringar: 7) Gustav Bergman, 39,03, 9) Peter Öberg, 39,19, 12) Albin Ridefeltt, 39,41,

ANNONS