Tobias Carlsson.
Tobias Carlsson. Bild: DANIEL STILLER

Tobias Carlsson bytte Varbergs trygghet – mot konkurrens i Häcken

Han lämnade en förmodad startplats i Varberg för en mördande mittbackskonkurrens i Häcken. Hur tänkte Tobias Carlsson?

ANNONS

2012: Division 4

2013: Division 3.

2014: Division 2.

2018: Division 1.

2019: Superettan.

Under de senaste åren har Tobias Carlsson tålmodigt klättrat upp genom det svenska seriesystemet.

2020 ska han spela allsvensk fotboll.

Mittbacken kunde ha gjort det med Varbergs Bois. Carlsson var en del av det lag som slutade tvåa i superettan ifjol och han erbjöds en förlängning med klubben.

Men...

– I kontraktet hade båda parter, vid seriebyte under kontraktstiden, rätt att bryta. Vi förhandlade, men var väl inte riktigt överens. Då valde vi att bryta för att se vad som kunde finnas. Häcken kom in i bilden och det kändes bra. Då blev det så!

ANNONS

Flytten blev officiell i början av december. Ett treårskontrakt skrevs.

Tittar man på beslutet med de kritiska glasögonen på kan det vara aningen svår att förstå.

I Varberg hade Tobias Carlsson med allra största sannolikhet varit en startspelare. I Häcken finns Rasmus Lindgren och Joona Toivio. De bildade mittbackspar under i stort sett alla allsvenska matcher i fjol. Dessutom skuggar Johan Hammar och Aiham Ousou där bakom.

Konkurrensen är tuff – minst sagt.

– Man får se nyktert på det. Jag spelade i division 1 för två år sedan. Att jag ska komma till Häcken och ta en startplats direkt ... Det är något man verkligen får jobba för och jag är inställd på att det kan ta tid. Samtidigt, ju bättre spelare man spelar med och konkurrerar med desto större möjlighet har man att utvecklas. Och det är det som jag tycker är det viktigaste av allt. Om jag bara spelar två matcher i år, men blir en bättre spelare så får det vara värt det.

– Det är klart att jag kunde ha gjort ett år till med Varberg, men att få möjligheten här i Häcken är kanske det man hade hoppats på efter det året. Så att få den möjligheten redan nu ...

ANNONS

Fakta: Häckens mittbackar

Rasmus Lindgren, 35

Starter 2019: 26

Joona Toivio, 31

Starter 2019: 28

Johan Hammar, 25

Starter 2019: 5

Tobias Carlsson, 24

Starter 2019: NY

Aiham Ousou, 20

Starter 2019: 0

Tobias Carlsson pausar – och fortsätter:

– Sedan har jag inte riktigt varit i en situation tidigare där jag inte har spelat så jag vet inte hur jag tar det efter ett år. Då kanske jag sitter här och tänker: "Vad har jag gjort?". Men som det känns nu är jag tillfreds med mitt beslut.

När Tobias Carlsson blev klar för Häcken beskrev sportchef Sonny Karlsson mittbacken som en "late bloomer".

– Även om han är 24 år så har vi inte sett slutet på hans utveckling, sa sportchefen då.

– Det kan jag väl hålla med om, konstaterar Tobias Carlsson nu.

– Jag var ganska liten till växten och sen i den fysiska utvecklingen. Det kanske kan spela in där. Många är färdigväxta när de är 16 år, medan jag växte tio centimeter mellan 17 och 18. Så på det sättet är jag väl en "late bloomer". Och även i utvecklingen. Jag var länge i Grebbestad där det inte var stenseriöst. Hade jag varit i Häckens U19 med högre krav kanske jag hade utvecklats bättre. Men jag har varit startspelare i sju, åtta år i seniorfotbollen. Det tror jag är viktig.

Majoriteten av de där sju, åtta åren spenderades alltså i Grebbestads IF. Tillsammans med dem klättrade Tobias Carlsson från division 4 till division 1.

ANNONS

Han lämnade klubben så sent som i december 2018. Det var då karriären blev seriös på allvar.

– Innan dess jobbade jag på Ica! Det är inga jättestora löner i Grebbestad så då fick man jobba lite vid sidan av.

Det har gått rätt fort för dig under de senaste åren.

– Det får man säga.

Men det finns fortfarande mycket mer fotboll i dig?

– Absolut! Jag fyller 25 i år och har många år kvar förhoppningsvis. Jag ser stora utvecklingsmöjligheter.

"Hoppas att intensiteten är lite bättre"

Tobias Carlsson gjorde sin Häcken-debut i träningsmatchen mot Elfsborg (0–1). 24-åringen spelade andra halvlek och fick beröm av Andreas Alm.

– Det var kul att se Tobias, sa Häcken-tränaren då.

Nu lägger Andreas Alm till:

– Han är närvarande både fysiskt och mentalt i allt vi gör. Det är ingen raketforskning vi håller på med, men han snappar upp det vi arbetar med på ett bra sätt.

Hur ser du på hans möjligheter att ta en startplats i år?

– Han vet ju om förutsättningarna och han har inte skrivit ett ettårskontrakt. Det finns en succession här. Rasmus (Lindgren) kommer inte spela jättelänge till. Han spelar ju inte fem år till, inte tre heller förmodligen. Men vi hoppas att Tobias är med och konkurrerar och trycker på redan nu, att han försöker slå sig in. Och jag spelar gärna honom när han är det bästa valet.

ANNONS
ANNONS