Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra helgens framgångar gör att Charlotte Kalla kommer till Lillehammer med den gula väst som signalerar att hon leder den totala världscupen. Arkivbild.

Tidigt OS-genrep för Kalla i storform

Skiathlon är en av OS-grenarna i februari. Men enda chansen att testa formen i disciplinen kommer redan nu.

Charlotte Kalla åker till OS i Pyeongchang nästa år som regerande silvermedaljör i skiathlon. Det finns förslag om att ta bort disciplinen från tävlingsprogrammet framöver, men än så länge är den kvar.

- Det är inget som jag har funderat så mycket på. Det är en av mina favoritdistanser när det kommer till OS och jag är jätteglad att det finns tillfälle redan nu att få göra ett genrep på det, säger hon.

Glad hela veckan

Trots att det återstår drygt två månader till OS är söndagens skiathlon enda gången som man tävlar i grenen – där man kör första halvan av loppet i klassisk stil, den andra i fristil – inför spelen i Pyeongchang.

Succén i finländska Ruka förra helgen har gett henne både en världscupledning och ett lugn, säger hon. Inte minst gläds hon åt att ha lyckats knäcka självaste Marit Bjørgen i den avslutande jaktstarten.

- Hon är inte oslagbar när vi andra har en riktigt bra dag. Men då vet jag också att allt ska stämma, och det gjorde det förra helgen, säger Kalla.

- Att det blev ett fantastiskt bra resultat, det har gjort att man varit glad hela veckan.

Tuff bana

Lillehammers banor tillhör världscupens mest utmanande. Charlotte Kalla ser fram emot uppgiften.

- Det är både tuffa banor, det är rejäla stigningar här i Lillehammer, men också härlig publik här i Norge, det brukar vara go' stämning. Jag hoppas kunna vara med och kriga högt uppe länge. Sedan får vi ser hur långt det räcker.

Marcus Hellner stod precis som Kalla över lördagens sprint. Han har en hatkärlek till skiathlon, en distans som han tog OS-silver på i Sotji.

- Skidbytet är jag inget större fan av, men vi har levt med det ganska länge så det är inte så mycket att göra åt. Egentligen passar det mig ganska hyfsat, så man får göra det bästa av det, säger han.

Att premiärhelgen i Finland gick sisådär bekymrar honom inte. Det är lagom till OS som formen ska vara på topp.

- Det har inte spelat så stor roll för mig om jag har varit i form eller inte vid den här tiden. Det är klart att det är trist under tävlingarna, när man är på plats, men det är träningen som är det viktiga just nu. Formen kommer nog.