Dalkurd ska flytta från Borlänge. Nu vill fotbollförbundet försvåra för klubbar som vill byta hemvist. Arkivbild.
Dalkurd ska flytta från Borlänge. Nu vill fotbollförbundet försvåra för klubbar som vill byta hemvist. Arkivbild.

SvFF vill motverka fler klubbflyttar

Svenska fotbollförbundet vill försvåra för klubbar som byter hemvist och föreslår att representationslagen ska flyttas längst ner i seriesystemet vid en flytt.

ANNONS
|

AFC flyttade från Solna till Eskilstuna när det blev ett allsvenskt fotbollslag. Och nyblivna allsvenska laget Dalkurd har bestämt sig för att flytta från Borlänge till Uppsala, men att spela första allsvenska säsongen i Gävle.

- Jag ska inte recensera enskilda fall, men det är klart att enskilda fall har triggat igång en diskussion som lett fram till det här förslaget, säger Hübinette.

Värnar om bredd och elit

I förslaget till representantskapsmötet på fredag föreslår förbundsstyrelsen att en förening som ändrar sin hemvist till ett annat distriktsförbund inte får ha kvar sitt representationslag i serien, utan att laget ska placeras i lägsta serien. Tävlingskommittén ska kunna besluta om undantag om det finns "synnerliga skäl", exempelvis en kort geografisk flytt.

ANNONS

- Anledningen till förslaget är att man ser risker med att klubbar flyttar, framför allt kopplingen mellan bredd och elit som man vill värna om. Har man en fungerande barn- och ungdomsverksamhet ska det kunna gynna elitlaget genom att elitlaget blir kvar på orten, säger Hübinette.

- En annan risk är att orter bjuder över varandra för var klubben ska få de bästa förutsättningarna. Vi vill inte ha den ordningen som man exempelvis har i NHL att man kan köpa över klubbar från en säsong till en annan.

Dalkurd påverkas inte

Bestämmelsen föreslås träda i kraft den 1 april nästa år för fotbollsklubbar och den 1 oktober för futsalklubbar.

Dalkurd hinner genomföra sin flytt till Uppsala innan det eventuella beslutet träder i kraft. Klubbens ordförande Ramazan Kizil säger till TT att man känner till förslaget, men han vill inte uttala sig om vad han tycker om det.

ANNONS

- Men vi har inga problem med det, säger han.

TT
ANNONS