Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sprintlaget. Jonas Leandersson, Martin Regborn, Jerker Lysell, Emil Svensk, Karolin Ohlsson, Lina Strand och Sara Hagström.

Sverige siktar på sex VM-medaljer

De svenska orienterarna är hoppfulla och trivs i VM-staden.– Strömstad känns som ett andra hem, det är väldigt kul att vara på plats, säger Helena Jansson.

I dag inleds orienterings-VM mitt i Strömstad. Centrum kommer för dagen att byta skepnad från flanörområde för turister till stentuff sprintsträcka. Den individuella starten är i dag och i morgon är det dags för sprintstafett.

Sverige ställer upp med sju löpare, varav flera har en klar medaljchans både individuellt och i lag. I går var de inne i Strömstad och tittade på stan. Strömstads Tidning träffade dem i högkvarteret vid Källviken.

– Vi var runt och kollade gator, trappor och trottoarer i detalj, det såg nog lite roligt ut, säger Lina Strand.

Hur är då nerverna inför starten? Svenska stjärnan Helena Jansson är pirrig.

– Det går i vågor, men just nu känner jag mig sjukt nervös, skrattar hon.

Är det bra eller dåligt?

– För mig är det så att det ska vara pirrigt, då är jag på gång.

Helena Jansson är en av fyra i Sveriges sprintlag och hon tycker att Sverige har en bra chans där.

– Det finns flera starka lag, vi är däruppe tillsammans med Danmark, Ryssland, Norge och Schweiz. Vi har förmågan att ta guldet, säger hon.

En annan svensk storstjärna, Jonas Leandersson, tog guld på sprintdistansen på VM 2015. Han tycker att formen är på uppåtgående.

– Jag har bra chans att vinna om jag presterar fullt ut. Men i sprint är det små grejer som kan bli avgörande.

Hur förbereder du dig inför loppet?

– Vilar så mycket som möjligt, både benen och skallen. Allt måste vara lugnt inför loppen. Sedan får jag ta en dag i Strömstad och hänga runt lite, kanske på måndag.

Målet för hela VM är satt i detalj. Många medaljer ska det bli.

– Vi siktar på sex medaljer, varav två guld. Det är ett offensivt mål, men vi vet att vi har medaljchans på alla distanser och vi ska göra allt för att nå dit, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

I dag kan de börja samla. Sprintfinalen startar efter invigningen på Skeppsbroplatsen.