Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Blackstenius (11) kramas om efter sitt 2–0-mål i fotbolls-EM mot Ryssland på Stadion De Adelaarshorst i Deventer.

Sverige nära EM-kvart: "Väldigt roligt nu"

Två nya spelare från start. Och de låg bakom var sitt mål. Efter 2–0 mot Ryssland står Sverige med ena benet i EM-kvartsfinal och Pia Sundhage skrattar gott när hon får frågan om hon är nöjd med sina byten.

Ryssland hade svårt att hänga med i det svenska boll- och löptempot redan från start. Under Deventers klarblå himmel, påhejade av en väl tilltagen svensk klack visade de blågula spelarna att det var en enda sak – full fart framåt – som gällde.

- Jag är glad över resultatet och delar av prestationen, särskilt i den första halvleken. Vi fick tre poäng och vi gjorde två mål, och det är bra, säger Pia Sundhage.

Tidig ribbträff

Extra nöjd är hon över att mycket av det som Sverige skapade framåt kom från de två nya startspelarna jämfört med premiärmatchen mot Tyskland.

På topp ställde Stina Blackstenius till oreda i det ryska försvaret med sin speed i djupledet – redan efter 20 sekunder skapade hon Sveriges första farlighet. Och vänsterbacken Magdalena Erikssons vassa inläggsfot var precis så bra som Pia Sundhage, och Eriksson själv, hade hoppats på.

- Jag blir stolt över mig själv att jag står pall för trycket, som jag ändå kände, och att jag klarar av pressen att göra bra fasta situationer. Jag visste att de skulle vara viktiga för min prestation, säger Magdalena Eriksson.

Eriksson vänsterfot ledde till många farligheter på Sveriges fasta situationer. Och i den 22:a minuten gav den 1–0. Eriksson slog en frispark från nästan halva planen och Tatjana Sjtjerbak missbedömde bollen, som gled över den ryska målvakten.

"Blev lite chockad"

Där bakom stod Lotta Schelin och nickade enkelt in bollen i öppet mål.

- Jag blev lite chockad, en frispark från halva plan brukar sällan leda till något. Men Lotta utnyttjade målvaktens feltajmning så det var jättebra gjort. Men där var det inte så mycket känsla från min sida, det var bar att sopa in den så långt man kan, säger Eriksson.

Det var Lotta Schelins sjunde EM-mål i karriären, och hon är nu svensk fotbolls främsta när det gäller Europamästerskapliga fullträffar.

- Det var en väldigt bra frispark. Normalt sett går jag på första stolpen, men nu tog jag en annan löpning av någon anledning. Målvakten missbedömde bollen och den hamnade perfekt på huvudet, säger Lotta Schelin.

Ryssland stack upp i små, korta anfallsstötar under matchen, men det enda riktiga hotet, Jelena Danilova, var allt för ensam för att på allvar kunna hota.

"Veligt i andra"

Inför den andra halvleken satsade Sverige ännu mer offensivt: ut med Olivia Schough, in med Fridolina Rolfö på topp, och ner med Lotta Schelin som yttermittfältare.

Några minuter in i halvleken gjorde Sverige 2–0.

Ännu en målvaktsmiss, en misslyckad utspark, hamnade hos Blackstenius som satte fart mot mål. Hon krigade sig förbi mittbacken Daria Marenko och styrde sedan bollen förbi Tatjana Sjtjerbak. En hemåtrusande Anna Kozjnikova kunde inte annat än att styra in bollen i eget mål.

- Stina förtjänade sin plats i startelvan i dag. Och att vi flyttade ner Lotta på högerkanten kan vara en taktik som vi använder även senare i turneringen. Men jag är lite irriterad på att vi inte utnyttjade kanterna bättre i den andra halvleken, säger Pia Sundhage.

Inför fredagens andra match i grupp B, Tyskland–Italien, leder Sverige gruppen på fyra poäng. En poäng mot Italien på tisdag räcker för svenskt avancemang till kvartsfinal.

- Det har aldrig passat det här laget att försöka spela oavgjort. Men däremot kan vi prata om att hålla nollan. Och gör vi det så är vi vidare, säger Pia Sundhage.