Sveriges fans på läktaren under matchen mellan Sverige och Italien.
Sveriges fans på läktaren under matchen mellan Sverige och Italien.

"Sverige har bäddat för en historisk triumf"

Drömmen om VM i Ryssland lever, jublar proffstyckarna efter Sveriges fotbollslandslags oväntade seger i playoffmatchen mot Italien.

ANNONS

Aftonbladets Johanna Frändén skriver att Sverige bjöd Italien på ett "välregisserat intermezzo" i Solna. Svenskarna axlade huvudrollen i den första akten, noterar hon, och fortsätter:

"I den andra måste någon alltid dö. Kan det bli divan?".

Frändén kallar segern för den mest fulländade 1–0-seger man kan kräva av Sverige och lyfter fram intakt svensk press och ett blågult lag som bjöd på en oväntad offensiv. "Otroligt tillfredsställande", avslutar hon.

Hyllar lagandan

"Jag tror banne mig att jag fäller en tår", skriver Göteborgs-Postens Mattias Balkander.

Italien har inte missat ett VM-slutspel sedan 1958, understryker han, men tillägger:

"Jag säger inte att de kommer göra det nu heller, men Sverige har gjort vägen krokigare".

ANNONS

Svenskarna har ett utmärkt utgångsläge inför returmötet, bedömer Anders Lindblad i Svenska Dagbladet :

"Italien har en enorm press på sig och det svenska försvaret är ramstarkt, med lagkaptenen Andreas Granqvist som general".

Lindblad hyllar lagandan i Anderssons lag, och lyfter särskilt fram Sebastian Larsson och Ola Toivonen som "sliter med krampande ben för lagets skull".

Expressens Noa Bachner håller inte igen i sin hyllningstext till fotbollsherrarna. Han kallar Italien för "ett gäng skådespelare utan regissör" och skriver att ett "kristallklart Sverige har bäddat för en historisk triumf".

Inte euforisk

Matchen kallas en klassiker av Sydsvenskans Max Wiman, och det i "ordets mest lysande betydelse".

"Det är fortfarande lång väg till Ryssland, men den ligger lik förbaskat där för detta landslag, som när VM-kvalet började knappast sågs som något annat än en praoelev med sikte på ett framtida EM", skriver Wiman.

Stora ord använder också Norrköping Tidningars Christer Gustafson, som skriver att det var ett "heroiskt kämpande" som gjorde att Sverige höll undan.

"Slutet var en rysare och ändå har den här underbara rysaren bara börjat", sammanfattar Johan Esk i Dagens Nyheter.

SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog är nöjd, men inte euforisk.

- Att Sverige håller nollan känns superviktigt, men vi ska komma ihåg att det bara är halvtid och det är långt kvar, säger han till SVT Sport.

ANNONS
TT
ANNONS