Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fans tittar på medan fotbollslandslaget tränar på Gothia Park Academy i Göteborg inför kommande EM.

Svalt EM-publiktryck: "Inte förvånad"

Publiktrycket är lågt. Och Camp Sweden kommer inte att vara på plats. Damlandslaget kan inte räkna med någon blågul vägg på läktaren i EM.

Ett 20-tal åskådare, hälften journalister, intog den soliga slänten vid en av planerna på BK Häckens träningsanläggning i Göteborg på onsdagen.

I Nederländerna kommer fotbollslandslaget ha ett betydligt större stöd bakom sig, men förvänta er ingen blågul vägg på läktarna under EM.

Några hundra biljetter

I dagsläget har omkring 500 biljetter sålts till den svenska läktarsektionen för respektive gruppspelsmatch, enligt Svenska fotbollförbundet.

Och då ska man komma ihåg att förbundet har fått 300 biljetter per match som går till laget och dess anhöriga.

- Man skulle ju hellre vilja prata om att det ska bli en jättefolkfest. Det handlar om marknadsföring, damfotboll är fortfarande inte "i fejset" på alla. Det är inte alla som ens vet att det är EM. Produkten är bra, men marknadsföringen är det inte, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

Till skillnad mot herrmästerskapen – på seniorsidan men också när det gäller förra månadens U21-EM i Polen – kommer inte heller den svenska supporterföreningen Camp Sweden att göra någon gemensam satsning på EM i Nederländerna.

Ideell förening

Under U21-EM var tusentals svenska fans på plats och följde matcherna, men någon liknande uppslutning kan man inte räkna med för damlandslaget.

"Vi har försökt att få ihop det med dam-EM men då vi är en ideell förening som får ta våra semesterdagar och betala resor och boende själva, har vi inte lyckats denna gång. Det är tråkigt då vi vet från tidigare gånger som vi har haft möjlighet att närvara vid damernas mästerskap att det är uppskattat från både spelare och publik", säger Camp Swedens ordförande Lena Hunt i ett meddelande till TT.

Ett tråkigt besked, tycker Nilla Fischer.

- Det visste jag inte, det är synd. Det är tråkigt för oss och tråkigt för Sverige för det betyder mycket att ha fansen på plats. Jag vet att det är mycket familj och vänner på plats, men det är klart att man vill ha dit "de vanliga fansen" också, säger den svenska mittbacken.

Tysklandsmatchen hetast

Hon tycker att landslaget förtjänar en stor publik.

- Det känns inte som att vi spelare kan göra så mycket mer. På 2000-talet har vi tagit många medaljer och vi kvalar in till i princip varje mästerskap. Det är trist att intresset inte kommer trots framgången, säger Nilla Fischer.

Som väntat är trycket på biljetter störst till Sveriges premiärmatch mot Tyskland, en repris av OS-finalen i fjol. I måndags hade 5 531 biljetter sålts till Tysklandsmatchen, medan 4 600 biljetter hade sålts till Sverige–Ryssland och 2 214 biljetter till Sverige–Italien.

- Det kommer att bli ett grymt tryck, så det kommer vara värt att åka för dem som väljer det. Det kommer att bli en folkfest, men om man väljer att vara där eller inte, det är upp till fansen, säger Hedvig Lindahl.