Pia Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson (längst bak), lämnar nu det svenska landslaget.
Pia Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson (längst bak), lämnar nu det svenska landslaget.

Sundhage vill se nya spelartyper

Pia Sundhage tog sig an det svenska landslaget med en ambition att spela en matchförande anfallsfotboll. Men det lag hon lämnar har snarare försvarat sig till sina framgångar.

ANNONS
|

Mycket har hänt med det svenska landslaget sedan Pia Sundhage tog över efter Thomas Dennerby, sent på hösten 2012. Resan har gått via EM på hemmaplan, ett misslyckat VM och en OS-succé till den slutgiltiga destinationen som blev en kvartsfinal i EM i Nederländerna.

Där föll Sverige med 0–2.

- Jag är väldigt stolt över allt vi har gjort, både bra och även dåliga saker, under de här fem åren. Jag minns 2013 så klart, men det har verkligen gått upp och ner. 2015 i Kanada, och så OS och så har vi i dag, säger Sundhage.

ANNONS

- Men först och främst så är jag väldigt ledsen för allas skull.

Lojala spelare

För fem år sedan pratade Sundhage om att landslaget skulle spela med fart och fläkt. Sedan ville hon att Sverige skulle spela längre anfall. Men de idéerna har hon fått omvärdera.

- Men vi har försökt. Speciellt när vi kom tillbaka från VM 2015 och tog oss fram mot OS. Jag är stolt över sättet vi har försökt hitta ett sätt att vinna. Nu funkade det inte, men jag har alltid känt att spelarna varit med oss tränare. Har vi ändrat något har de varit väldigt lojala. De har verkligen försökt spela efter den taktik vi satt upp.

- Spelare som Lotta Schelin, som Elin Rubensson, Nilla Fischer – jag kan fortsätta att rada upp dem. De har varit väldigt lojala mot tränarstaben och det är jag tacksam för.

ANNONS

Gerhardsson tar över

Nu väntar en ny era när Peter Gerhardsson tar över som förbundskapten.

Pia Sundhage hoppas att svensk fotboll i framtiden får se fler spelartyper som kan bygga en svensk offensiv.

- Tittar du på spelaren i mitten, som Caroline Seger, jag tycker att vi behöver fler sådana spelare i Sverige. Och spelare som är skickliga en mot en. För om vi kan vi hitta dem så har vi organisationen, vi har den mentala styrkan och allt det. Vi är bra i luften. De två kvaliteterna vill jag se mer av.

Dagen efter EM-uttåget utvecklade hon tanken.

- Den här spelaren som klarar en mot en på långa sträckor, den har vi. Då är det mycket snabbhet. Men vi har inte den spelaren som i trängda lägen klarar en mot en och känner sig trygg i bollbehandlingen. Den andra är den här spelaren som jag tycker Seger har varit till och från – hon har gjort många bra landskamper. Att vara bra på båda sidor av bollen, lite av en fältspelare som har koll på allt och alla. Seger är inte 20 år längre. En sådan spelare skulle vi behöva för då får vi ut så mycket mer av de snabba spelarna, de tuffa spelarna och de kommer göra varandra bra.

ANNONS

Viss kritik har riktats mot att Sundhage varit dålig på att släppa fram yngre spelare. Men det håller hon inte med om.

- Det är ett stort steg från ungdomsnivå till seniornivå. Jag tycker vi har släppt fram spelare. Det är i nästa steg viktigt att de här som har kommit fram, att de fortsätter och gör avtryck.

Arnhem, TT:s utsända
ANNONS