Pia Sundhage vid en träning under EM.
Pia Sundhage vid en träning under EM.

Sundhage lämnar stort avtryck efter sig

En prestigelös inspiratör, ambassadör och förebild. När Pia Sundhage nu lämnar det svenska landslaget lämnar hon också ett stort avtryck efter sig.

ANNONS
|

Landslagsspelare från nu och då och tränarkollegor berättar vad Sundhages tid som förbundskapten betytt och vad de kommer att sakna med henne.

Lisa Dahlkvist:

- Det finns mycket (att sakna), man har ju haft henne länge. Men det är klart, gitarren, den kommer man ju att sakna, och hennes sång. Det har varit väldigt roligt.

- Hon har dragit till sig väldigt mycket uppmärksamhet i och med hennes namn och damlandslaget har dragit många blickar till sig, och det har varit jätteroligt. Men sedan har hon också presterat i mästerskapen, fått oss att vinna medaljer och fått ihop allting. Hon har fått oss att tro på det som hon tror på. Det är väldigt stort av en tränare att få en hel grupp att gå åt samma håll.

ANNONS

Caroline Seger:

- Hon har betytt mycket för damfotbollen överlag, hon har skapat ett sådant lyft intressemässigt. Det känns lite som att hon är en ikon, och en förebild och större idol än många av oss spelare. Tråkigt att hon slutar, men så är det ju alltid med alla arbeten.

- Hon är en inspiratör och en tränare som kan förändras. Hon är bra på att lyssna på vad gruppen behöver i många lägen, tar till sig och gör små förändringar som kan leda till något positivt. Till exempel i OS när vi förlorade med 5–1. Det var inget skrika och gapa utan bara några lätta ord om att vi behövde hitta en väg tillsammans. Det är små saker som gör att man får en tankeställare och som gör att man vill göra det lilla extra och förändras.

ANNONS

Hedvig Lindahl:

- Hela hennes person är ju passion för fotbollen, och damfotbollen i synnerhet. Hon har krattat manegen för oss, hennes generation ska vi tacka för mycket.

- Man har vetat att man har en ledare som leder en från hjärtat och inte från någon annanstans.

Nilla Fischer:

- Det är klart att hon har betytt mycket. Pia är en profil för fotbollen och nästan ett varumärke i sig. Och hennes passion för fotbollen och den avslappnade stämningen som hon och resten av ledarteamet har gör att det blir väldigt roligt på lägren.

- Hennes passion är väl väldigt uttrycksfull, så det kommer jag nog att sakna.

ANNONS

Olivia Schough:

- Vad kommer jag att sakna mest? Det är nog mest att det är så avslappnat och skönt, det är aldrig någon stress och om någon kommer sent någon gång så bara flabbar man åt det. Det här softa, det bidrar hon till och det är underbart. Folk vet när de ska vara seriösa men det finns alltid den här glimten i ögat. Det passar nog väldigt många i laget, det är lite det vi står för.

Hanna Folkesson:

- För hela damfotbollen i Sverige tror jag att hon har betytt oerhört mycket med den person som hon har, för alla kvinnor och flickor inom damfotbollen.

- Hennes speciella person (kommer jag att sakna), tror jag. Hon är alltid go' och glad och vill vårt bästa.

ANNONS

Stina Blackstenius:

- Just den här passionen, att man verkligen känner att vi vill någonting tillsammans, kommer jag att sakna.

Lotta Schelin:

- Det är klart att hon betyder sjukt mycket och har betytt sjukt mycket sedan hon började lira. Jag tror absolut att hon är en av de absolut största i svensk fotboll. Det är häftigt det hon har gjort, man ska ha respekt för det. För hon rör sig inom olika kulturer och olika miljöer och ändå är hon lyckosam.

Lilie Persson:

- Det är många höjdpunkter. Det är klart att ett hemma-EM, det unnar man alla som håller på med det här att få uppleva. Och framförallt med Pia som förbundskapten. Sedan går det inte att komma ifrån OS-silvret resultatmässigt. Det är helhäftigt. Och någonstans också VM i Kanada, det är ju läropengar. Det finns många höjdpunkter bara runt en träning, eller när vi sitter och diskuterar och planerar runt en startelva. Eller när vi har lite kul vi ledare, det kan man också lyfta fram.

ANNONS

Lena Videkull, anfallare i EM-guldlaget 1984:

- Jag tänker framför allt på hennes entusiasm. Mycket har handlat om Pia som person och hon bjuder på sig själv för att det inte ska bli stelt. Det är viktigt för gruppen, annars kan det låsa sig.

- Hon har jobbat med att få till ett snabbare passningsspel och göra Sverige bättre offensivt. Hon har vågat ta in nya spelare, och det ska hon ha plus för.

Anette Börjesson, lagkapten i EM-guldlaget 1984:

- Hon har varit en frontfigur. Allt har gått med glans i princip. Hon bjuder på sig själv och har gjort väldigt mycket för damfotbollen. Alla känner väl till henne i världen i dag.

ANNONS

- Resultaten talar för sig självt. Det gick inte riktigt som man tänkt sig i VM 2015 men det blev medalj på hemmaplan (2013) och på OS förra året tog de silver.

Victoria Sandell Svensson, landslagslegendar:

- Det är en fantastisk ledare och personlighet och en pionjär inom damfotbollen som har gjort otroligt mycket. Det är bara att titta på meriterna.

- Hon kom in som ny förbundskapten 2013 och att det blev ett sånt stort mästerskap i Sverige var ju mycket tack vare att hon kom hem. All marknadsföring inför mästerskapet med henne i spetsen betydde oroligt mycket.

Elisabeth Gunnarsdottir, tränare Kristianstads DFF:

ANNONS

- Det har varit lite karusell, lite upp och ner med lite olika konflikter. Sedan har hon tagit medalj och varit med om en flopp (VM 2015).

- Att hon har betytt mycket för svensk fotboll det såg man kopplat till EM i Sverige 2013. Det var mycket hajp kring henne och hon lyckades få med sig folket.

Anders Nilsson, klubbchef KIF Örebro:

- Det har varit både upp och ner, men hon har ju tagit en OS-medalj och det är alltid meriterande och går ju inte att ta ifrån henne.

- Hon har betytt mer för spridningen och det mediala än sportsligt. Hon har fått damfotbollen att synas. Hon har ju varit en galjonsfigur för damfotbollen i Sverige, som inte riktigt fanns när hon var i USA.

ANNONS

Kim Björkegren, tränare Linköpings FC:

- Landslaget har gjort förhållandevis bra resultat under henne, sedan kan man tycka att till viss del hade det varit fint med någon form av generationsväxling, men man tycker olika.

Doetinchem, TT:s utsända
ANNONS