Pia Sundhage spelade 146 landskamper för Sverige och tränade damlandslaget mellan 2012–2017. Numera är hon förbundskapten för det svenska F16-landslaget som ska spela Nordisk flick i Bohuslän.
Pia Sundhage spelade 146 landskamper för Sverige och tränade damlandslaget mellan 2012–2017. Numera är hon förbundskapten för det svenska F16-landslaget som ska spela Nordisk flick i Bohuslän. Bild: CARL SANDIN

Sundhage inför fotbollsfesten i Bohuslän: "Många spännande minuter framför oss"

Massvis av talanger, fotbollsgodis i mängder och toppmatcher över hela Bohuslän - bland annat två matcher i Strömstad. Nordisk flick är nära och Sveriges förbundskapten bubblar av förväntan.
– Vi har många spännande minuter framför oss, säger Pia Sundhage.

ANNONS
|

På tisdag kickar fotbollsturneringen Nordisk flick igång i stora delar av Bohuslän. På plats är åtta landslag från norra Europa och Sveriges premiär spelas i Svanesund mot Nederländerna.

I Strömstad kommer Norges landslag att spela sina matcher. Nästa vecka blir det en match på tisdag och en på torsdag, båda på Strömsvallen.

– Det är sådana här turneringar man längtar efter. Det är flera matcher på kort tid och unga spelare får utvecklas genom att möta olika typer av motstånd och fotbollskulturer, säger Pia Sundhage, förbundskapten för det svenska F16-landslaget.

Intressanta talanger

I Blågults trupp finns ingen spelare från Bohuslän, men det finns ändå intressanta namn att hålla koll på. Två av dem är Rusul Rosa Kafaji från AIK och Evelina Duljan från Kristianstads DFF. Båda är offensiva spelare och har redan spelat med F17-landslaget, trots att de är ett år yngre.

ANNONS

– De är så duktiga att de redan nu är aktuella för F18-landslaget. Jag vet att de skulle platsa även där. Rusul Rosa Kafaji och Evelina Duljan ska bli jätteroliga att följa under Nordisk flick, säger Pia Sundhage.

Hon utvecklar:

– Det ska bli spännande att se hur de tar ansvar i turneringen när de möter jämnåriga. Jag kommer att lägga lite mer ansvar på dem för att se om de mäktar med det.

Har höga förväntningar

Precis som alla andra lag kommer Sverige att spela fyra matcher: Nederländerna (i Svanesund), Finland (i Munkedal), England (i Stenungsund) och en avslutande placeringsmatch där spelplatsen beror på hur det går för Blågult i gruppspelet.

– Vi har många spännande minuter framför oss där det blir många matcher på kort tid. Jag hoppas att vi kan bjuda publiken på mycket spänning och många målchanser.

Pia Sundhage vill att åskådarna som tittar ska känna stolthet över hur det svenska landslaget uppträder.

– Vi vill vara förebilder. Om det kommer en tioårig tjej eller kille och tittar så vill jag att de ska se att vi gör vårt allra bästa. Jag hoppas att vi kan visa publiken mycket mod i vårt spel under matcherna.

IFK Strömstads damlag kommer spela sin sista seriematch innan uppehållet den 1 juli, dagen innan turneringens start och Christer Engström, tränare i IFK, tror att tjejerna kommer ta del av landslagsfotbollen på läktaren:

ANNONS

– Jag tror intresset är stort för detta evenemang, det är bra fotboll och det ska bli intressant att titta på. Jag tror det är många i laget som kommer att ta sig till vallen för att titta på landslagsfotboll, även om det är yngre spelare, säger Engström.

De första lagen som möter varandra på Strömsvallen är Norge-Danmark nu på tisdag den 2 juli, följt av Norge-Island efterföljande torsdag den 4 juli.

Fakta: Nordisk flick

Speldatum: 2, 4, 6 och 8 juli

Spelplatser: Munkedal, Uddevalla, Stenungsund, Smögen, Strömstad, Svanesund, Henån, Lysekil och Varekil

Landslag: Sverige, Tyskland, Norge, Danmark, Island, Nederländerna, England och Finland

Finalarena: Rimnersvallen, Uddevalla

Antal spelare: 160 stycken

Antal domare: 21 stycken

Direktsändningar: Vi livesänder samtliga Sveriges matcher under turneringen

ANNONS