Förbundskaptenen Pia Sundhage gav ett lugnt intryck under den sista träningen inför EM-kvartsfinalen mellan Sverige och Nederländerna i Doetinchem.
Förbundskaptenen Pia Sundhage gav ett lugnt intryck under den sista träningen inför EM-kvartsfinalen mellan Sverige och Nederländerna i Doetinchem.

Sundhage: "Har verkligen gjort allt vi kan"

I nästan sex år har Pia Sundhage format och omformat det svenska fotbollslandslaget. Nu kan hon ha förberett det för match för sista gången.

ANNONS
|

Det blåser i Doetinchem. Temperaturen pendlar mellan 15 och 20 grader, ibland kommer det en skur och det är så mycket svensk sommar det kan bli i Nederländerna.

På arenan De Vijverberg – döpt efter ett hotell som tidigare låg på samma plats – ska Sverige spela kvartsfinal mot en hemmanation som drabbats av en stigande fotbollsfeber. Den svenska klacken, som förväntas växa något större än de drygt 1000 personer som varit på matcherna hittills, kommer sannolikt att få kämpa mot de över 11000 nederländarna som kommer fylla övriga stolar på arenan som tar in 12500 personer.

Gillar pressen

- Ett uttryck vi ofta använder är att det är ett privilegium att få spela under press och nu har vi ett tillfälle att göra det, mot Nederländerna på deras hemmaplan, och förhoppningsvis kommer vi få ut vårt bästa. Förhoppningsvis blir det inspirerande att spela inför den här publiken, säger Pia Sundhage.

ANNONS

Hon packade väskorna inför den här sista resan, tog med sig sitt landslag som hon lett sedan hösten 2012 och berättade att det slutgiltiga målet var medalj. Att bränslet nog ska räcka dit, om de bara lyckades ta sig fram till kvartsfinal först.

Nu är de där. Nu ska de besegra Nederländerna. Annars är resan slut.

- Nej, det tänker jag inte på just nu. Det har flimrat förbi någon gång, men det stöter man bort. Det blir för sorgligt annars, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

- Det är farligt om man börjar tänka så. Jag tror att vi bara ska landa i att det är 90 minuter och att vi ska ta tillvara på dem till 110 procent och göra allt vi kan. Och så hoppas jag verkligen att det finns en fortsättning därefter, säger Lotta Schelin.

ANNONS

Vill ge tillbaka

Själv ger Sundhage ett avslappnat men alert intryck och medan spelarna värmer upp på den sista träningen inför matchen, kan hon inte hålla sig från att med ett asgarv dra iväg över planen med en boll vid fötterna.

Flera av de kulturbärande spelarna som Schelin, Caroline Seger och Nilla Fischer har pratat om hur gärna de vill att Pias sista mästerskap ska bli en succé. Men hon själv vill inte tänka så.

- Jag har ju fattat att blir det förlust så är det min sista landskamp med det här gänget, men mitt hjärta tillåter mig inte att känna så. Utan det här är en fotbollsmatch, och för att respektera både Holland som motståndare och respektera matchen som sådan så tror jag det är lite förmätet att säga att man spelar för någon viss person. Vi spelar och coachar för landet, och att ge en semifinal tillbaka till Sverige vore helt fantastiskt.

Defensiven viktig

Nederländerna vann alla sina tre gruppspelsmatcher, Sveriges väg till kvartsfinalen har varit gropigare.

Mot Tyskland i premiären gav defensivt hårt jobb en poäng, även om inbytta Stina Blackstenius var en tröjdragning ifrån att se till att det blev tre.

ANNONS

Mot Ryssland kunde Sverige ösa på mer framåt och vann med behagliga 2–0.

Mot Italien blottades svagheter när Sverige tappade boll i dåliga lägen, även om det offensivt i stunder såg riktigt bra ut.

- Vi kommer pumpa i laget att det står 0–0 i början och ju längre det går och Holland inte har gjort mål, desto bättre är det. Vi ska kunna finna lite trygghet i resultatet till att börja med, säger Sundhage.

- Jag tycker vi är duktiga på att lyfta varandra och vi har varit under press så många gånger. Det är en sådan liten skillnad mellan succé och fiasko, och ju fler som kan bemästra den sitsen och gilla den – desto större chans har vi att vinna.

Doetinchem, TT:s utsända
Fakta: Sveriges under Sundhage

Sverige har deltagit i fyra mästerskap under Pia Sundhage. Här är facit:

EM 2017: ?

OS 2016: Silver

VM 2015: Åttondelsfinal

EM 2013: Semifinal (Sverige rankades på 3:e plats).

Fakta: Sverige i EM-slutspel

Så här har det gått för Sveriges fotbollsdamer i Europamästerskapen genom åren:

EM 2017: ?

EM 2013: Brons

EM 2009: Kvartsfinal

EM 2005: Brons

EM 2001: Silver

EM 1997: Brons

EM 1995: Silver

EM 1993: Missade EM-slutspel

EM 1991: Missade EM-slutspel

EM 1989: Brons

EM 1987: Silver

EM 1984: Guld

ANNONS