Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rolf Böhn är gast ombord, och Bengt Rosengren är kapten på Expressen, båten som leder Union Race. Bild: Privat, Jakob Simonson
Rolf Böhn är gast ombord, och Bengt Rosengren är kapten på Expressen, båten som leder Union Race. Bild: Privat, Jakob Simonson

Strömstadsbåt i topp efter nya framgångar

Efter söndagens seger i den tredje deltävlingen toppar en Strömstadsbåt den gränsöverskridande segelcupen Union Race. Nu väntar en rafflande avslutning, med vinst i sammandraget och titelförsvar i potten.

– Det var några aktiva seglare som ville skapa en gränsöverskridande cup, därför heter den Union Race, förklarar Rolf Böhn.

Tävlingen har drygt tio år på nacken, och förra året skrevs historia ur ett lokalperspektiv – då en Strömstadsbåt vann Union Race för första gången.

Båten i fråga är en Albin Express och dess skeppare heter Bengt Rosengren. Union Race avgörs i fyra deltävlingar, varav en är Kostervalsen. Seger i den lokala deltävlingen 25 maj i år bäddade för ett titelförsvar med Expressen, något som förankrades under söndagen.

Bengt Rosengren med gastarna Gery Lyckell och Rolf Böhn var nämligen först i mål också under den tredje deltävlingen, Holmlungen, som under söndagen seglades på bekanta vatten i Yttre Hvaler nationalpark.

– Starten går från Skärhalden, och så runt Akeröy och utanför Tisler, sen tillbaka till mål i Skärhalden, säger Rolf Böhn.

Segelracet skulle egentligen gått under lördagen, men på grund av vädret tycker han att arrangörerna ska ha eloge för att starten flyttades fram.

Rolf Böhn pekar ödmjukt ut själva båten som den stora framgångsfaktorn.

– Vi har en fantastiskt bra båt, den är så jävla i ordning, säger han och får utveckla:

– För det första så är den ren i botten. Bengt hade till exempel båten uppe på land i torsdags för att spola av den. Sen så gäller det att ha trim på båten i olika väderförhållanden och att den är lättmanövrerad.

Utöver segraren fanns ytterligare en Strömstadsbåt i startlistan, anförd av Christer Kläth.

Nu följer väntan inför finalen och tillika fjärde deltävlingen, som seglas utanför Sarpsborg den 21 september. Än så länge är ingenting avgjort.

– Då är det så raffinerat nu i den här cupen att Bengts båt gör upp med en annan båt. Den andra båten, han vann den första seglingen och så var han tvåa i söndags, berättar Rolf Böhn.

I Union Race får man räkna bort en av fyra deltävlingar. Skulle den konkurrerande båten vinna den sista deltävlingen innebär det att den kommer stå på samma resultat som Expressen från Strömstad. Då får man se till annat än placering för att utse vinnaren, förklarar Rolf Böhn.

Enda sättet att säkra vinsten på placering är alltså att upprepa helgens framgång när finalen avgörs.

– Då är det klart, då finns ingen som kan slå oss.