Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Stort skogsarbete lyfter Erlandseröd

Terrängspåret Erlandseröd i Strömstad får fler distanser – och ser nytt ljus. Vinterns röjning av sly och skadad skog ger nya möjligheter för löpare och motionärer.

Banläggaren Christer Desmo, suppleant i Strömstad löparklubb, tar ett par rejäla kliv när han traskar fram över bädden av mossa. Bortanför bäcken ligger en stor hög med sly, ris och grenar. Och den som besöker skogen ser stor skillnad från i höstas.

– Det har varit avverkningsbart i många år. Nu var det dags och behovet var stort. Sedan har det varit granborreangrepp, det var skäl till avverkningsarbetet. De har sågat ner mest granar, men också några tallar. Därför har det blivit så öppet här, säger han.

Enligt Christer Desmo har reaktionerna på arbetet i hög grad varit positiva.

– Några tycker att det ser ut som ett kalhygge, men de flesta tycker det är fint. När det sedan blir grönare och börjar växa tror jag att det blir jättebra, säger han.

LÄS MER: Utomhusträningen här för att stanna – tränarnas bästa tips

Ökar känslan av trygghet

Strömstad löparklubb arrenderar marken av Strömstad kommun. Att det i år blev ett par riktiga kalla vinterveckor gav skogsarbetarna bättre arbetsvillkor. Tjälen gjorde bland annat att maskinerna lättare kunde ta sig fram.

Nu när det blir glesare mellan skogspartierna blir det lättare att få överblick på vägarna; om inte annat för att det ljusare, men också i känslan av att man ser personerna omkring sig.

– Jag har hört att en del personer uppskattar att man syns bättre. Därför känner man sig också tryggare, säger Christer Desmo.

Banbyggaren arbetar med nya intervallbanor på berget. Ambitionen är att löparna ska kunna springa distanserna 200, 400, 600, 800 och 1000 m.

– Det blir som fem slingor. Jag tycker det är kul när det händer något nytt. När man springer distans gör man det vanligtvis på sträckorna 4, 6,6 och 12 km. Intervallträning är alltid roligt. Då blir det kul att ha annan sträckning, säger han.

Välbesökt av lokala föreningslivet

Erlandseröd har blivit extra populärt i pandemin. Flera lokala idrottsklubbar tränar löpning i spåren och styrka i utomhusgymmet. Besöksfrekvensen är hög och gensvaret har varit mycket bra.

– Från början trodde vi inte att spåret skulle bli så utnyttjat. Det är naturligtvis jätteroligt. Det är också lättare för oss att få bidrag från kommunen när flera föreningar gynnas av spåret. Det är säkert fem till tio ytterligare klubbar som är här, säger han.

Fortlöpande underhåll i spåret är bland annat påfyllning av material på vägarna. Slitaget från väder, vind och många besökare blir påtagligt. Christer Desmo vill fortsätta utveckla förutsättningarna – förbättring av skyltning är en av åtgärderna.

– Vi tittar bland annat på skyltning om naturen för att till exempel få hit skolor med utbildning och undervisning, säger han.