Målvakten Filippa Idéhn, sexmålsskytten Nathalie Hagman och Jenny Alm jublar efter Sveriges storseger mot Danmark inför VM i Tyskland.

Storseger stärker Sverige inför VM

Sverige kan åka till handbolls-VM med smaken av ett riktigt bra genrep. Det blev en imponerande seger med 23–17 mot Danmark i Trollhättan.

ANNONS
|

Sverige gjorde en utmärkt första halvlek inför drygt 2200 personer på fullsatta läktare. Blågult gick till pausvila i ledning med 12–6 mot svåra Danmark, efter att ha gått ifrån till 8–3.

Det var ingen målfest, men bra och händelserik handboll. Framåt hade Sverige ett par perioder i matchen där skotten inte gick in. Men laget lät sig inte påverkas av missarna, och fick utdelning efter hand.

- Vi har ett bra målvakts- och försvarsspel idag. Då får man mera lugn i spelet. Vi bränner mycket och anfallsspelet går lite i stå stundtals, men släpper vi bara in 17 så är 23 tillräckligt att göra, säger Nathalie Hagman.

ANNONS

Ryck med Hagman

Men Danmark började andra halvlek starkt. När Sveriges ledning krympt till 13–10 tog förbundskapten Henrik Signell timeout. Sedan kom fyra raka mål till 17–10, tre av dem från Nathalie Hagman.

Lite senare gjorde Hagman dessutom två mål i tom målbur, när Danmark tagit ut målvakten under en utvisning. De betydde 20–12, och sedan var segern aldrig hotad.

De svenska målvakterna fick stå i var sin halvlek. Filippa Idéhn inledde, Johanna Bundsen kom in efter paus.

- Försvaret står bra idag, säger Filippa Idéhn med beröm till sina utespelare.

Samspelta

- Vi har nästan samma lag som i EM förra året. Vi känner varandra väl, och det går allt snabbare att komma in i landslagstänket när vi samlas. Alla vet hur vi vill jobba. Då blir det enkelt, säger Filippa Idéhn.

Även Henrik Signell var förstås nöjd – särskilt med målvakterna och försvaret.

ANNONS

- Vi jobbar stenhårt och är kompakta i mitten, där Danmark gjorde flest mål senast, säger Signell och minns förlusten med 25–26 på bortaplan i lördags.

Tufft schema i VM

Sverige spelar sin första VM-match mot Polen på lördag. Gruppspelet består av fem matcher på sju dagar – ett tufft schema. Fyra av sex lag går vidare.

- Det blir viktigt att ha en bred trupp och hålla många spelare igång, säger Henrik Signell.

Roligt då att högerkantspelaren Daniela Gustin, som står inför sitt första mästerskap, kom in och gjorde tre mål när Sverige ryckte före paus.

TT
Fakta: Handbolls-VM

Spelas i Tyskland 1–17 december. 24 nationer deltar.

Inleds med gruppspel i sexlagsgrupper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

Det svenska landslaget åker till VM på torsdag, och har under gruppspelet sin bas i Stuttgart.

Sveriges grupp spelas i Bietigheim-Bissingen, norr om Stuttgart.

Sveriges matcher i gruppspelet: Polen 2/12, Ungern 3/12, Tjeckien 5/12, Argentina 7/12, Norge 8/12.

I VM 2015 blev Sverige utslaget av hemmanationen Danmark i åttondelsfinal. Norge vann finalen mot Nederländerna med 31–23.

I OS 2016 blev Sverige utslaget av Norge i kvartsfinal.

I EM 2016 vann Sverige bara en match, och blev utslaget i det andra gruppspelet.