Linnea Hedin, AIK, Ebba Berglund, Luleå, och Hanna Olsson, HV71, är tre av spelarna som är med i projektet 'SDHL Coach'.
Linnea Hedin, AIK, Ebba Berglund, Luleå, och Hanna Olsson, HV71, är tre av spelarna som är med i projektet "SDHL Coach". Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stjärncoachning ska få unga att spela vidare

Det behövs fler ishockeyförebilder på damsidan, visar en ny undersökning från Kantar/Sifo. Det är något som "SDHL Coach" hoppas råda bot på.

ANNONS

Projektet, som SDHL:s huvudsponsor DHL ligger bakom, går ut på att nio SDHL-stjärnor ska fungera som digitala coacher för unga hockeyspelande tjejer. På så sätt hoppas man att färre ger upp karriären i förtid.

HV71:s landslagsforward Hanna Olsson är en av deltagarna. Hon minns själv hur viktig en spelare som Damkronornas Jeanette Svensson var för den egna karriären.

"Det betydde jättemycket för mig att få en liten landslagströja av henne och kunna se att jag en dag skulle kunna få min egen. Just att ha en förebild som hade gjort den resan jag ville göra var viktigt för mig", säger Olsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

I undersökningen tillfrågades 118 hockeyspelande tjejer mellan 9 och 17 år om förebilder. Av de som hade en kvinnlig förebild trodde 70 procent att de skulle fortsätta spela ishockey som vuxna. Samma siffra för de som saknade förebild var 38 procent.

ANNONS