Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stensils dubbelsatsning bakom framgången

Linnea Stensils skrällde sig till en finalplats på K1 200 meter på OS i fjol. I år har hon visat att det inte var någon tillfällighet. Med en världscupseger och två medaljer på U23-EM är hon ett stort blågult hopp inför helgens kanot-EM i Bulgarien – nu på två distanser.

Nej, OS-finalen i Rio i K1 200 var ingen slump eller lyckoträff.

I år har Linnea Stensils, 23, utmanat världseliten varje gång hon försökt.

Hon tog sin första världscupseger i början av juni och två medaljer på U23-EM nyligen – silver på K1 500 och brons på K1 200. Hon har gått till A-final i sex tävlingar på lika många starter.

Sveriges förbundskapten Per-Erik "Peken" Rönnestrand är imponerad.

- Det var inget formtoppslopp något av dem, det visar att hon har en väldigt hög lägstanivå, säger han.

- Hon har höjt sig oerhört mycket. Och det finns mycket mer att ta av, många som paddlar är tio år äldre än hon.

Kände sig vilsen

Rönnestrand berömmer Stensils "tävlingsdjävul", och hon själv medger att den finns där.

- Ja, absolut. Men jag vet inte var den kommer ifrån och ibland kan den vara svår att plocka fram. Men det är något jag insett, att jag måste välja de gånger när jag verkligen ska göra det, säger Stensils.

Något annat hon insett är att framgång föder förväntningar utifrån. Och att det är något hon måste handskas med.

- Det var rätt jobbigt direkt efter världscupen, då kände jag mig lite vilsen. Jag var rädd att jag skulle tappa känslan jag hade haft och aldrig mer kunna paddla fort och det påverkade träningen – jag kände att jag måste träna för att inte tappa någonting.

Det var en känsla Linnea Stensils inte ville ha, och nu försöker hon i stället fokusera på att hon tränar för att det är roligt och inte för att behålla en resultatnivå.

- Det kommer nya tävlingar, och nya efter det. När jag började tänka så blev det lättare, för jag vet ju hur tufft det är att ta sig till final.

Dröm om medalj

Att det gått så bra i år handlar framför allt om att hon fått ännu ett år med bra och hårdare träning. Men Stensils tror också att beslutet att lägga till 500 meter har gett stor effekt. Hon kände att det var lite för tidigt att begränsa sig till en distans och när Sofia Paldanius, som "lagt beslag på" distansen tidigare, lade av såg Stensils sin chans.

- Jag har känt att jag nog haft potential och sen tror jag att båda sträckorna kan gynna varandra om man klarar av det.

Och det har som sagt gått bra.

Två finaler i världscupen och ett silver på U23-EM på 500 meter.

- Jag kände liksom "vad har hänt egentligen?". Jag trodde inte att jag skulle gå vidare från försöken ens. Jag har tagit större steg på 500, men det har bidragit till att jag blivit mer grundstark på 200.

Även om det inte är nu på EM som Linnea Stensils ska vara i sommarens allra bästa form – det kommer ett VM i augusti – har förstaplatsen på världscupen gett mersmak.

- Det var ju hur roligt som helst att stå på pallen, så det är nåt jag drömmer om och måste tro är möjligt på EM.