Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson och de andra svenska åkarna testade skidorna på torsdagens frostbitna träning i finländska Ruka.

Statistiken talar för och emot Nilsson

I fjol vann Stina Nilsson sex av de åtta sprintlopp som hon ställde upp i. Men när det gäller klassisk stil, som det gör i OS, talar statistiken för Maiken Caspersen Falla. Beroende på hur man ser det.

Det måste sägas: det är en statistik som haltar. För även om Norges Maiken Caspersen Falla har varit bäst i 12 av de 18 sprintar som både hon och Stina Nilsson ställt upp i genom åren, har pendeln svängt lite det senaste året.

Fjolårets världscup bjöd på tre klassiska sprintar. Nilsson vann två av dem, bland annat i just Ruka.

Maiken Caspersen Falla, som har två VM-brons i grenen (hon har både VM-guld och OS-guld i fristil), har faktiskt inte vunnit en klassisk sprint sedan slottssprinten i Stockholm i februari 2016.

Fokus på Nilsson

Att hon trots allt har 12–6 i inbördes statistik mot Nilsson, tar svenskan lätt på inför den klassiska världscupsprinten i Ruka.

- Hon har väl vunnit fler gånger, antar jag. Men jag fokuserar faktiskt inte alls så mycket på henne, jag fokuserar på mig själv. Jag är generellt sett inte så mycket för statistik, säger Stina Nilsson.

Hon är inte heller så mycket för att fundera på vilken åkstil ett lopp avgörs i. Hon har bara vunnit två världscupsprintar i klassisk stil, men båda kom förra säsongen.

- När jag var mindre hade jag lättast för klassisk faktiskt, men jag har blivit bättre och bättre på skejt också. Förra året var jag ganska jämn i båda, säger Stina Nilsson.

- Jag hoppas kunna få till en bra skidåkning som jag kan känna mig stolt över, både tekniskt och taktiskt.

Imponerade på hemmaplan

Mycket talar för att det precis som förra året blir en norsksvensk duell i många sprintfinaler; förra året var Stina Nilsson bäst när det gäller antalet segrar, men det var Maiken Caspersen Falla som tog hem sprintcupen.

I förra helgens nationella premiärer vann båda i imponerande stil i Gällivare respektive Betiostølen.

- Det vore nog ingen stor bomb om det är de som slåss om segern. De var väldigt jämna i fjol och var de två suveränerna i sprint, säger Stina Nilssons norska tränare Ole Morten Iversen.

Inte heller han tror att åkstilen spelar någon roll när det gäller styrkebalansen mellan de två åkarna.

- Stina är lika bra i klassisk sprint som i skejt, det spelar nog ingen roll alls.

- Jag hoppas att hon har tagit ytterligare ett steg. Jag tror att hon är en bättre skidåkare i år än i fjol, men det är det nog andra som är också. Hon har i alla fall gjort det hon har planerat att göra.