Kosovare Asllani och förbundskapten Pia Sundhage under landslagets träning på Ullevi inför EM-kvalmatchen mot Slovakien i september 2016. Asllani och Sundhage siktar båda högt inför sommarens EM i Nederländerna.
Kosovare Asllani och förbundskapten Pia Sundhage under landslagets träning på Ullevi inför EM-kvalmatchen mot Slovakien i september 2016. Asllani och Sundhage siktar båda högt inför sommarens EM i Nederländerna.

Spelarna vill ge Sundhage ett gyllene slut

EM är inte bara Pia Sundhages avslutningsshow. Det är den sista föreställningen för fotbollslandslaget i sin nuvarande form. Och det känner spelarna av.

ANNONS
|

På måndag inleder Sverige sitt förberedande, veckolånga läger i Göteborg, som avslutas med EM-genrepet mot Mexiko i Falkenberg den 8 juli. Förbundskapten Pia Sundhage leder laget över EM i Nederländerna. Sedan är det slut.

Men i det vemodiga ser Sundhage också möjligheter.

Sista dansen

Det är inte nödvändigtvis en dålig sak, säger hon, att det nu är sista chansen för just det här gänget att gå hela vägen i ett stort mästerskap.

- Känslan att det är det sista vi ska göra kommer över mig någon gång ibland, men jag försöker spela på det lite. När man ska göra det sista rycket, den sista dansen, den sista natten... då kan man göra det lite bättre, vara lite mer noggrann. Då kan det kanske ge något lite extra, säger Pia Sundhage.

ANNONS

- Vi trycker på det: Vad kan just du göra för det här laget och den här gruppen? För sedan försvinner den.

En motivationshöjare

Spelarna har tagit det till sig, att döma av hur de själva uttrycker sig. Europamästerskapen i fotboll 2017 tycks ha något särskilt över sig.

- Det är blandade känslor. Vi har haft en fantastisk tid med Pia. Hon har tagit oss långt och vi ska göra allt för att det ska bli ett bra avslut för henne. Det är så klart en motivationshöjare i sig, att det är sista mästerskapet med allihop, säger Eskilstunas Olivia Schough.

Linköpingsbacken Jessica Samuelsson gjorde mästerskapsdebut i EM på hemmaplan 2013, precis när Pia Sundhage hade tagit över som förbundskapten.

- Det är ju lite speciellt så klart, också eftersom jag gjorde mitt första mästerskap då, just när Pia kom hit. Så jag har bara haft Pia under landslaget, säger Jessica Samuelsson.

ANNONS

- Så det är klart att det kan vara en liten sporre, inte minst för ledarteamet, att vilja få ut det absolut bästa och sista ur laget.

Strulig relation

Relationen mellan Kosovare Asllani och Pia Sundhage har inte varit friktionsfri. Men det senaste året har Manchester City-forwarden, som tidigare åkte in i och ut ur landslaget om vartannat, varit en fast, och mycket viktig, del av Sundhages startelva.

- Jag tror att det är något unikt vi har med det här laget, sammanhållningen är speciell, säger Kosovare Asllani.

- Och det blir lite speciellt när det är ett sista mästerskap för ett lag. Det är klart att alla vi vill ge oss själva den finaste medaljen som går att vinna.

ANNONS

Hon tror liksom sina lagkamrater hårt på årets upplaga av det svenska landslaget. Det sedan länge efterlängtade mästerskapsguldet är inom räckhåll.

- Vi kommer från ett mästerskap där vi tog OS-silver så det är klart att vi har höga förhoppningar. Vi vill definitivt gå hela vägen.

TT
Fakta: Förbundskaptener

Samtliga förbundskaptener för Sveriges damlandslag i fotboll:

1973: Christer Molander.

1974–76: Hasse Karlsson.

1977–78: Tord Grip.

1979: Ulf Bergquist.

1980–87: Ulf Lyfors.

1988–91: Gunilla Paijkull.

1992–96: Bengt Simonsson.

1996–2005: Marika Domanski Lyfors.

2005–2012: Thomas Dennerby.

2012–2017: Pia Sundhage.

2017–: Peter Gerhardsson.

Fakta: Landslagets EM-sommar

3–9 juli: EM-läger i Göteborg.

8 juli: Landskamp, Sverige–Mexiko, Falkenberg.

11 juli: Avresa till spelarhotellet i Arnhem.

16 juli–6 augusti: EM i Nederländerna. Sverige möter Tyskland (17 juli), Ryssland (21 juli) och Italien (25 juli) i gruppspelet.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS