Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare, tror metoo-kampanjen kan inspirera fler inom fotbollen att berätta om sexuella trakasserier. Arkivbild.
Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare, tror metoo-kampanjen kan inspirera fler inom fotbollen att berätta om sexuella trakasserier. Arkivbild.

Spelarföreningen: Första fallet vi hör om

Svensk fotboll skakas av ett vittnesmål av en ex-damallsvensk spelare som utsattes för en våldtäkt av en lagkamrat.

ANNONS
|

En före detta fotbollsspelare i damallsvenskan berättar i en intervju med Kvällsposten om att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier och vittnar om skeva maktstrukturer inom fotbollen och en osund omklädningsrumskultur. Hon blev utsatt i ung ålder och blev även våldtagen av en lagkamrat.

Det är första gången som Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, hör om ett liknande fall.

"Inte förvånad"

- Det har jag aldrig hört talas om på det sättet som det beskrivs i den artikeln, säger han.

ANNONS

TT: Blir du förvånad?

- Jag vet inte om man blir förvånad över någonting längre.

Den utsatta spelaren inspirerades att berätta av den pågående #metoo-kampanjen, där tiotusentals kvinnor i olika yrkesgrupper i samhället har berättat om sexuella trakasserier.

- Jag tror att när några går ut och berättar om sina erfarenheter så kommer det fler efter. Man är ett offer och inte en förövare och har inget att skämmas för. Det är säkert fler som går och håller saker inom sig, säger han.

TT: Vad kan ni i Spelarföreningen göra?

- Efter allt som hänt med #metoo-kampanjen är det säkert något som kommer att komma upp på agendan och diskuteras hos oss både på herr- och damsidan.

ANNONS

Värdegrundsarbete

TT: Är sexuella trakasserier en vanlig fråga bland spelare?

- Inte jättevanlig. Ibland skäms man för att ha råkat ut för sådana här händelser – man känner sig medskyldig.

Magnus Erlingmark tror på värdegrundsarbete för att motverka en osund kultur i omklädningsrum och tystnadskultur.

- Värdegrundsfrågor ska vara kopplade till avtal, som spelaravtalet till exempel, och uppmärksammas i samband med kontraktsskrivningar. Berätta att det är så här vi jobbar och vara tydlig med det.

- Att ha en transparens och öppenhet.

TT
ANNONS