Sofia Jakobsson är redo för comeback i landslaget efter korsbandsskadan. Arkivbild.
Sofia Jakobsson är redo för comeback i landslaget efter korsbandsskadan. Arkivbild.

Sofia Jakobsson: "Nu är glädjen tillbaka"

Hon har saknat landslaget och alla som följde EM i somras såg att landslaget saknade henne. Nu möts de igen. Och det nästan hemma hos Sofia Jakobsson.

ANNONS
|

Hemma och hemma... allt är förstås relativt. Det är nästan 50 mil mellan Montpellier och Bordeaux – där Jakobsson gör comeback i landslaget på måndagskvällen – men för en norrländska van vid avstånd är det inte mycket att bråka om.

Peter Gerhardsson, sedan i somras Pia Sundhages efterträdare som förbundskapten, frångår inte sin princip att offentliggöra laget först när han absolut måste, alltså kort före matchen mot Frankrike. Men han erkänner att han är nyfiken på Jakobsson, som är tillgänglig för sin första landskamp sedan mötet med England i januari.

- Om det inte händer något under natten kommer hon att få speltid. Det räknar vi med, säger Gerhardsson.

ANNONS

Bara några dagar efter 0–0-matchen mot England i San Pedro del Pinatar slet Jakobsson av korsbandet under träning med Montpellier.

"Kul och inspirerande"

Då var hon i sitt livs form – och sågs som anfallaren som skulle leda landslaget riktigt långt i EM ett halvår senare.

I stället fick hon uppleva sin tuffaste tid som spelare.

- Den biten var den jobbiga i min rehab, att vara utanför mitt klubblag och landslaget, när man är så van vid att vara med ett lag dagligen. Jag bor i Montpellier och är där för att spela fotboll. Att inte kunna göra det var en tung period.

- Nu är glädjen tillbaka. Jag har varit tillbaka ett tag men nu är jag på allvar tillbaka i landslaget och det känns otroligt kul och inspirerande, säger hon.

Får en ny roll?

Det ser också ut att kunna bli en ny roll.

ANNONS

- Här har jag tränat lite mer som en nummer 10 bakom anfallare. Det är en lite annorlunda position än vad jag spelar i klubblaget där jag är anfallare. Men det är spännande och utvecklande. Det gäller att jag försöker komma in i en yta och så rättvänd som möjligt och hittar ett samarbete med forwards och andra mittfältare.

TT: Har du fått någon indikation av Peter Gerhardsson om du är aktuell för spel från start?

- Jag har försökt gissa på träningar och ta för mig så gott det går de här dagarna. Om det leder till spel eller inte får vi se. Vi har ju fler byten (sex eftersom det är en träningslandskamp) än normalt så förhoppningsvis får jag göra ett inhopp om jag inte får starta.

Hattrick förra helgen

Trots att hon spelat med Montpellier i en månad – och så sent som i helgen stod för ett hattrick mot Bordeaux – tycker Jakobsson att hon har en bit kvar till samma nivå som innan skadan.

ANNONS

- Jag känner att det en bit kvar, i beslut och sånt på planen. Fysiskt och mentalt känns det som att jag är tillbaka där jag var innan.

- Jag är inte rädd. Jag kan inte vara en sån spelare som håller tillbaka. Jag lever på min snabbhet och min aggressivitet. Det är lite mer att jag ska våga tro på mig själv i det jag gör, men det kommer mer och mer i takt med att jag får spela.

Bordeaux, TT:s utsände
Fakta: Sofia Jakobsson

Född: 23 april 1990 i Örnsköldsvik.

Position: Anfallare.

Klubb: Montpellier.

Tidigare klubbar: Hägglunds IoFK, Öster, Umeå IK, Rossijanka, Chelsea, Cloppenburg.

Landskamper/mål: 81/13.

Aktuell: Tillbaka i landslaget efter korsbandsskadan i vintras. Lär få speltid mot Frankrike på måndagskvällen, i årets sista landskamp.

ANNONS