Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Linköpings damer kunde jubla i helgen efter SM-guldet säkrats. Några prispengar för titeln är dock inte på tal.

SM-guld – men ingen bonus för LFC

SM-guldet försvarades genom 0–0 mot Kvarnsveden. Likt förra året går dock Linköping lottlösa när det kommer till guldbonus. "Horribelt" skriver klubben själva på Twitter.

Precis som förra året betalas ingen guldbonus ut till segrarna i damallsvenskan.

Ett faktum som svenska mästarna Linköping reagerar starkt på inför kvällens guldfirande i Östergötland.

"Svenska mästare och 0 kr i vinstpengar. Hur är det ens möjligt? Horribelt" skriver LFC i en tweet på sitt officiella Twitterkonto.

- Vi är i det läget att fortfarande, 2017, finns det så lite pengar inom damfotbollen att det inte ens finns vinstpengar att dela ut. Vi ska inte jämföra oss med herrar men det är extremt stora skillnader. Nu pratar vi om ett lag som är bäst i Sverige och man spelar i en liga där det inte finns några vinstpengar överhuvudtaget. Jag tror inte att så många herrlag hade gått med på det, säger klubbdirektör Maria Haglund till Aftonbladet.

"Jäkligt tuff bransch"

Redan under söndagens guldfirande menade Haglund att LFC skulle gå en ny tuff ekonomisk kamp till mötes. Efter 2016 års damallsvenska guld fick klubben bygga om rejält i spelartruppen efter att ha tappat flera tongivande spelade till utlandet. Något liknande riskerar att inträffa även i år.

- Det är fortfarande tufft. Jag är orolig av mig och det är en jäkligt tuff bransch. Det är många klubbar som går på knäna. Vi är bäst i Sverige, men kommer att ha det kämpigt att få ihop det. Det måste man vara ärlig med att säga. Vi har bättre ekonomiskt läge än förra året, men vi har inget bra läge. Vi måste tänka på varenda krona. Det är jävligt surt att man ska behöva göra det när man är bäst i Sverige, sade Haglund till Corren då, samtidigt som spelarna firade titeln i omklädningsrummet.

Solidarisk ersättning

Till skillnad från herrallsvenskans totala omsättning på 2,3 miljarder kronor årligen så omsätter damallsvenskan 250 miljoner kronor enligt Aftonbladet. Herrallsvenska mästarna Malmö FF fick 17,5 miljoner kronor i vinstbonus för sitt guld enligt GP.

I damallsvenskan delas dock en klart mindre summa prispengar ut lika mellan alla lag oavsett placering.

- När det fanns mer pengar så lades det på seriesegrar och ambitionen är naturligtvis att vi ska kunna få in mer centrala medel så småningom. Men i dagsläget har vi vid tidigare tillfälle beslutat om solidarisk ersättning, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam till Aftonbladet.