Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska förhandsfavoriten Maiken Caspersen Falla tog sig inte ens till kvartsfinal i världscupsprinten i finländska Ruka.

"Smørebom" gav oväntat norskt sprintfiasko

De norska skidstjärnorna var inte särskilt pratsugna efter sprintkvalet i Ruka. En rejäl vallamiss gav ett sällan skådat norskt fiasko i världscuppremiären.

Caspersen Falla slutade 31:a och missade med en hårsmån att som sista åkare att ta sig vidare till kvartsfinal. Men hon var inte ensam norsk åkare om att misslyckas i kvalet; Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Silje Øyre Slind, Mari Eide och Tiril Udnes Weng åkte alla ut direkt. Endast två norska åkare, de relativt anonyma Kathrine Rolsted Harsem och Anna Svendsen, tog sig vidare från kvalet som åtta respektive 23:a.

Norges vallachef Knut Nystad tog på sig skulden för kvalmissen.

- Åkarna hade bra fäste när de testade skidorna, men dåligt fäste när de åkte i loppet. Det här är enkelt att förklara, det är en vallamiss, säger han till NTB.

Maiken Caspersen Falla, som dominerade sprintcupen fullständigt förra året tillsammans med Stina Nilsson, visste inte riktigt vad hon skulle säga.

- Det kändes som att jag åkte bra. Nu saknar jag ord. Det här är helt overkligt. Jag hade tänkt mig att åka mer än det här. Kvalet var bara första delen och så är det slut. Det är trist, säger hon.

Marit Bjørgen blickade omedelbart fram mot resten av helgen.

- Nu får jag sikta på att göra två bra lopp på lördag och söndag. Jag får utvärdera med vallarna och tränarna vad som gick fel i dag, säger Bjørgen.