Boxaren Erik Skoglund. Arkivbild.
Boxaren Erik Skoglund. Arkivbild.

Skoglund drabbad av hjärnblödning

Den svenske proffsboxaren Erik Skoglund fick en hjärnblödning efter ett sparringpass. Han har opererats och tillståndet uppges vara allvarligt men stabilt. "De kommande 3-4 dagarna är viktiga för hans återhämtning", uppger Skoglunds PR-ansvarige Edward Roff. Oavsett hur han återhämtar sig är dock hans svenska boxningskarriär över.

ANNONS
|

Skoglund fördes med ambulans till sjukhus på fredagskvällen efter ett träningspass i hemstaden Nyköping. Detta efter att han hade känt sig illamående under och efter passet. Han ska enligt ett pressmeddelande från Sauerlandstallet ha sövts och genomgått en operation för en blödning i hjärnan.

- Vi vill inte kommentera läget utöver vårt pressmeddelande. Vi hoppas på att Erik ska återhämta sig och tänker på honom och hans familj, säger Edward Roff till TT.

ANNONS

Enligt Sörmlands Nyheter befinner sig Skoglund nu på Karolinska sjukhuset i Solna.

Ingen match planerad

"Läkarna var nöjda med resultatet och Erik är i ett allvarligt men stabilt tillstånd. De kommande 3-4 dagarna är viktiga för hans återhämtning. Under denna tid ber vi alla att respektera Erik och hans familj" skriver Roff i pressmeddelandet.

Skoglund var planerad att gå en titelmatch mot britten Rocky Fielding i London den 17 december. Fajten, som skulle bli en chans till revansch för Skoglund efter förlusten mot Callum Smith i september, har dock sedan tidigare ställts in i samband med att galans huvudnummer också ställdes in.

Förlusten mot Smith var hans första i karriären, då Skoglund dessförinnan hade 26 raka vinster som proffsboxare.

Inte den första

Erik Skoglund är inte den första som drabbats av en hjärnblödning inom svensk proffsboxning. 2013 drabbades Frida Wallberg av en hjärnblödning efter att ha knockats i en titelmatch mot Diana Prazak, Australien, på en boxningsgala i Stockholm. Hon om någon vet vilka förödande konsekvenser en skada likt detta kan orsaka.

- Jag ryser i hela kroppen när jag hör det. Jag hörde att han skadat sig i går men jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag är chockad. Det här är så hemskt. Det känns som att det blir mer och mer skador av den här typen. Jag tycker att jag hör om det oftare och oftare, säger Wallberg till Expressen efter att ha fått beskedet.

ANNONS

Efter sin skada gick hon igenom en tuff rehabiliteringsperiod och kom till och med tillbaka till boxningsringen, dock inte i tävlingsform, drygt två år efter knocken.

"Kan inte få en licens"

Sviterna av hjärnblödningen har dock inte försvunnit helt.

- Om jag hade vetat att det skulle hända hade jag aldrig hållit på med boxning. Jag blir påmind av min skada mer eller mindre dagligen och mår fortfarande dåligt på grund av den, säger Wallberg till Expressen.

Hur framtiden ser ut för Erik Skoglund är omöjligt att sia om ännu enligt Sanna Neselius, doktorand vid Sahlgrenska akademin och förbundsläkare för Svenska boxningsförbundet.

- Det går inte att säga något om prognosen eftersom det finns olika typer av hjärnblödningar. Det handlar dels om vilken typ av blödning han har haft, men också hur de lyckas hålla nere trycket, säger Sanna Neselius till TT.

ANNONS

Hon konstaterar också att Erik Skoglunds boxningskarriär, oavsett hur allvarlig hjärnblödningen visar sig vara, är över, åtminstone på svensk mark.

- Man kan inte få en licens att boxas här i Sverige när man har fått en hjärnblödning, säger Neselius.

TT
Fakta: Erik Skoglund

Född: 24 maj 1991 i Vårdinge.

Bor: Nyköping.

Familj: Sambon Angelica Sjöstedt.

Smeknamn: "Swedish Sensation".

Tränarteam: Pappa Johan Skoglund är huvudtränare, brodern Marcus sekond. Angelica Sjöstedt är dietist och kostrådgivare, David Wahlgren fystränare.

Längd: 186 cm.

Viktklass: Supermellanvikt (max 76,2 kg).

Proffsdebut: 1 maj 2010, seger på poäng mot Istvan Laboda, Ungern, i Oldenburg, Tyskland.

Proffsfacit: 27 matcher, varav 26 segrar och en förlust.

ANNONS