Längdhopparen Khaddi Sagnia siktar på final.
Längdhopparen Khaddi Sagnia siktar på final.

Skadedrabbad Sagnia vill till final igen

Som 21-åring hoppade Khaddi Sagnia 6,78 och blev VM-sjua. Därefter har hon inte hoppat lika långt igen.

ANNONS
|

Khaddi Sagnia var ett av de stora svenska utropstecknen i VM i Peking för två år sedan, men utvecklingen har stannat av efter den framgången.

En stor del av förklaringen finns i de återkommande skadebekymren. Ben, knä, fot – har det inte varit det ena, så har det varit det andra. I fjol bröt Sagnia inomhus-VM med lårsmärtor, bommade sedan formtoppen i OS och i år dröjde tävlingsdebuten till i juni.

Tankarna inför VM är ändå glada, förväntansfulla och försiktigt optimistiska.

- Jag måste tänka realistiskt. Jag har inte tränat på så bra att man kan kräva ett 6,90-hopp. Om jag haft en bra säsong med full träning och inga skador hade jag absolut kunnat kräva mer, men den här säsongen har ändå gått bättre än förväntat efter omständigheterna, säger Khaddi Sagnia inför kvalet.

ANNONS

Regn skrämmer inte

Sommarens bästa hopp (6,72) kom på Ullevi för drygt en månad sedan och Sagnia säger att VM-formen känns väldigt bra. Med stödet från familj och vänner på läktarna hoppas hon i första hand ta sig vidare till final. Och att kvalonsdagen på Londons Olympiastadion ser ut att bjuda på mängder av regn är förstås inget som oroar en äkta göteborgare.

- Vissa av hopparna hatar verkligen att hoppa i regn, de vill helst hoppa inomhus eller i sol. Men jag är van, säger Sagnia.

Lagom till nästa säsong räknar hon med att vara redo för att på allvar byta hoppfot från höger till vänster, ett planerat byte som orsakats av skadorna.

- Allt började med korsbandsskadan och jag har varit lite svag i låret. Då är det smartare att byta fot, men det är inte så lätt som man tror. Vi kanske borde ha hoppat lite mer med båda benen, säger Sagnia.

ANNONS

Öppnar för oväntat drag

Hon öppnar sedan – halvt på skämt, halvt på allvar – för att byta fot redan i VM-kvalet om de två första hoppen skulle vara misslyckade.

- Man vet aldrig, helt seriöst. Det kan bli så. Jag skulle kunna gå in och hoppa med vänster. Jag kommer ihåg när jag hoppade tresteg och glömde av vilket ben jag skulle börja med. Då kom jag med fel ben – men persade. Så det finns potential i vänster ben, haha.

London, TT:s utsände
Fakta: Khaddi Sagnia

Född: 20 april 1994 i Helsingborg.

Bor: Göteborg.

Personbästa: 6,78 (2015).

Främsta meriter: Guld i tresteg vid ungdoms-OS i Singapore 2010, sjua i längdhopp vid VM i Peking 2015, sexa vid EM i Amsterdam 2016. Har totalt sex SM-guld: tre i längdhopp, två i tresteg och ett på 100 meter.

ANNONS