Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simma och spring från ö till ö

Gillar du att springa och simma finns det numera en perfekt sport för just dig. I swimrun varvar du hela tiden löpning och simning – och får på köpet en svårslagen naturupplevelse. Så här funkar det!

Vattentemperaturen har precis stigit över tio grader och ännu är det inte många som känner att Delsjöns mörka vatten är lockande. Men för Emma Åhberg och Julia Pettersson finns inte särskilt många alternativ. De tränar inför sommarens swimrunsäsong och när formen ska slipas måste det simmas utomhus – oavsett hur kallt det är i vattnet.

Swimrun har exploderat i popularitet de senaste åren, men sporten såg dagens ljus under en blöt kväll i Stockholms skärgård 2004. En vadslagning slutade i en tävling om vem som snabbast kunde ta sig mellan öarna Utö och Sandhamn. Deltagarna upptäckte att bedriften var roligare än de trott, två år senare bjöd man in andra till att testa samma sak i loppet Ö till ö.
I dag har Ö till ö VM-status och är världens mest prestigefyllda swimrun-tävling. Samtidigt ploppar allt fler nya swimrunlopp upp runtom i landet för varje år som går.
- Jag är glad att äntligen ha hittat en sport där äventyret i sig är målet. Den som löptränar kommer alltid få den klassiska frågan: Vad gör du på varvet? Som att det är en måttstock på hur bra man är. I swimrun ligger fokus på allt annat än tiden och det ena äventyret kan inte jämföras med det andra, säger Julia Pettersson.

Som namnet antyder är swimrun en sport som kombinerar simning och löpning. På så vis påminner swimrun mycket om triathlon – som dessutom innehåller cykling – men det finns också en stor skillnad.
Inom triathlon finns en tydlig ordning; först simmar du, innan du cyklar och slutligen springer. I swimrun varvas simning och löpning hela tiden. Detta betyder att utövarna simmar med skorna på och springer i våtdräkt.
- Det är det som är tjusningen. Jag har alltid älskat terränglöpning eftersom jag gillar att man kommer så nära naturen. Men jämfört med det, var det som en enda stor käftsmäll att testa swimrun. Det här är så mycket mer. Att vara i de här elementen, att kasta sig ut för en klippa och verkligen vara ett med naturen, det är oslagbart, säger Emma Åhberg, och fortsätter:
- Variationen under ett swimrun är fantastisk. Springer du Göteborgsvarvet är nästan alla kilometrar samma sak. De är 1 000 meter och det är medvind eller motvind. I swimrun är det mycket mer stökigt, det är en konstant variation. Det händer alltid något och det blir aldrig tråkigt.

Av säkerhetsskäl sker nästan allt deltagande i swimruntävlingar parvis. Att simma i kallt vatten i höga vågor kan vara farligt, och är man två blir det lite säkrare om olyckan skulle vara framme. Emma Åhberg och Julia Pettersson började tävla tillsammans förra året, och i år ska de delta i en rad swimrunlopp runtom i landet.

- Att man är två stycken som kör är helt klart ett av de starkaste argumenten till att hålla på med swimrun. Det är helt magiskt, för ingenstans lär man känna varandra så bra som under ett swimrunlopp. Man har adrenalin upp till näsan och är helt sjukt trött. Mitt i det ska man samarbeta för att komma upp ur ett stökigt hav, upp på klipporna. Efter många tävlingar kan jag känna att jag känner Julia bättre än min egen sambo, för man utsätts för unika situationer.
Julia Pettersson är inne på samma spår:
- Uttrycket delad glädje är dubbel glädje stämmer verkligen. Går det bra när man är ensam är det ingen annan som bryr sig, men när man är två blir det dubbelt så roligt. Minnena och upplevelsen blir så mycket starkare när man har någon att dela den med. Det finns också en tjusning i att man hjälper varandra. När en är svag måste den andre vara stark.

Precis som med många andra konditionsidrotter är swimrun en sport som kan göras hur dyr som helst. Den som köper den dyraste våtdräkten och de dyraste skorna får slanta upp många tusenlappar – men samtidigt går det att börja i väldigt enkla former.
- De kortaste loppen är totalt fem kilometer, varav 400 meter är simning, säger Julia Pettersson. Det kan man göra utan våtdräkt och med vanliga skor. Därifrån är nästa steg att köpa en våtdräkt, för utan våtdräkt blir man väldigt kallt under långa simningar. En billig våtdräkt behöver inte kosta många hundralappar.
För en fulländad swimrunupplevelse kan det också vara värt att byta ut sina vanliga löparskor mot ett par terrängskor.
- Bra terrängskor fäster bra på klippor, men de absorberar också mindre vatten vilket gör att de inte blir lika tunga att springa i. Det är smart att satsa på en modell med färgglada sulor också, så blir det lättare för kompisen att se en i vattnet.

Några extra tillbehör gör också träningsformen roligare. En så kallad dolme är guld värt under simningen för att kunna spara benen till löpningen och paddlar på händerna gör att du kommer längre på varje armtag.
- De här tillbehören underlättar, men det är extremt viktigt att ha provat allting innan man kör ett lopp, så att man har koll på grejerna. För det man har med sig när man startar måste man också ha med sig i mål, säger Emma Åhberg.
Emma Åhberg och Julia Pettersson rekommenderar den som vill testa sporten att börja i en insjö för maximal säkerhet.
- Delsjön eller Sisjön är bra platser att börja på, och man ska ha med sig en person som man känner sig trygg med, säger Emma Åhberg. Sedan är det bara att prova sig fram, men man ska ha respekt för att allting känns så himla nära när man ligger i vattnet. Att simma till en udde kan verka kort men i själva verket är det jättelångt. I början är det bra att bara simma hälften av vad man tänkt, för det är alltid längre än man tror.

När man känner sig bekväm med att simma i en större insjö kan man prova att simma längre sträckor i havet – vilket ofta är en helt annan upplevelse. Här är vattnet salt och vågorna större, men här finns också alla simmares stora skräck: brännmaneterna.
- Alla har nog den skräcken, säger Julia Pettersson. Samtidigt kommer maneterna alltid finnas där. Händer det så händer det, man kan inte göra så mycket mer än att försöka behålla lugnet. Vi har bränt oss på armar och ben men åtminstone klarat oss från ansiktet. Men en bra idé kan vara att ha med sig kortisonsalva, som man kan smörja sig med om man bränner sig.