Linköpings Derek Roy.
Linköpings Derek Roy.

SHL-stjärnan Derek Roy drömmer OS

524 poäng på 738 NHL-matcher, två VM-silver med Kanada och schweizisk mästare med Bern. Den här säsongen kan allt toppas för Derek Roy – hjälten bakom 2–0 mot Skellefteå på torsdagen. 34-åringen ska leda Linköping mot sitt första SM-guld, men framför allt hägrar chansen att få spela OS.

ANNONS
|

Mellan 2005 och 2015 radade Derek Roy upp tio raka NHL-säsonger – med 81 poäng på 78 matcher i Buffalo Sabres 2007–2008 som högsta egna produktion.

Totalt svarade centern för 524 poäng på 738 matcher i världens bästa liga – och har tagit två VM-silver med Kanada.

Men den här säsongen, som 34-åring, har han chansen att för första gången representera sitt hemland i OS.

- Jag missade ju förra landslagsturneringen på grund av en skada, men vet redan nu att jag ska till Moskva på nästa turnering med landslaget innan jul. En sådan här möjlighet att spela OS, nu när NHL-proffsen inte är med kommer jag aldrig mer att få, säger Derek Roy.

ANNONS

"Betydligt jämnare"

Via en säsong med Bern i schweiziska ligan – där han blev mästare – och en i ryska KHL (Avangard Omsk och Traktor Tjeljabinsk) vann Linköping jakten om anfallsstjärnans namnteckning denna gång.

- Kul att även få prova på SHL, som många anser är världens tredje bästa liga. Lagen är betydligt jämnare här än i både Ryssland och Schweiz. Spelar vi inte bra kan vi lika gärna få stryk mot jumbon i serien, men det hände nästan aldrig i de andra två ligorna eftersom det skiljde så mycket mellan toppen och botten.

I den fartfyllda och chansrika rysaren hemma mot Skellefteå assisterade Roy först till Daniel Olsson Trkuljas 1–0 i den första perioden – och satte sedan 2–0 i öppen bur på slutet.

Därmed är kanadensaren uppe i totalt sex mål och elva assist efter 20 egna spelade matcher i höst.

- Det har gått helt okej för egen del, även om jag vet att jag kan ännu mer. Min uppgift är ju att leverera poäng framåt och sätta mina lagkompisar i lägen och jag tycker att vi börjar hitta allt bättre kemi i de olika formationerna.

ANNONS

LHC har vunnit sju av de nio senaste omgångarna och klättrat upp till fjärde plats i tabellen – bara fyra poäng efter tvåan Färjestad.

- Det tog lite tid att få ihop det, men jag börjar hellre sämre och avslutar på topp, säger Roy och skrattar.

Tuff kamp

Mötet blev en tuff kamp mellan två storspelande målvakter – Jonas ”Monstret” Gustavsson och Joni Ortio.

Den sistnämnde svarade för en smått ofattbar sidledsparad på Olle Lycksells öppna läge (grym passning av Tony Mårtensson), samt stoppade frie Niklas Persson och ett närskott av Nick Sörensen. Bland mycket annat.

Samtidigt höll Monstret nollan – och agerade framför allt väldigt stabilt när gästerna tryckte på i den andra perioden.

Därmed har Skellefteå nu 130 minuter i följd utan något endaste mål.

- Om jag är orolig över det? Nej, inte ett dugg faktiskt. Vi skapar så många lägen att det släpper snart. Vi kunde mycket väl ha fått in ett par puckar nu, säger tränaren Stefan Klockare.

ANNONS
TT
ANNONS