Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På fredagen klockan 09.00 gick starten för deltagarna i Pantaenius Bohusracet. Bild: Nemanja Kazic
På fredagen klockan 09.00 gick starten för deltagarna i Pantaenius Bohusracet. Bild: Nemanja Kazic

Seglarna hade ingen vind – banan kortades i Bohusracet

Seglarna i Pantaenius Bohusracet fick kämpa med tålamodet under natten till lördagen. Drygt hälften av deltagarna bröt på grund av stiltje. Arrangören valde att korta banan.

Med start vid Skeppsviken i Uddevalla på fredagen skulle 120 båtar ta sig upp till Koster för att sedan vända, runda Hätteberget utanför Marstrand och gå i mål utanför Smögen.

Inför helgen visade väderprognosen att det skulle blåsa två sekundmeter. Men det visade sig bli värre än befarat.

– Halv åtta igår kväll dog vinden helt och alla båtar blev liggande i Hakefjorden i stiltje. Vi hade strömmen emot oss så vi la i ankare och låg där till klockan fyra i natt. Det blev värre än vi befarade, berättar Robert Trolled, tävlingsledare i kappseglingen.

Färdades baklänges

Tålamodet tröt hos en hel del deltagare som under natten och morgonen valde att bryta. Enligt Robert Trolled, som själv är en av dem, har drygt hälften gett upp.

– Vi bröt innan Hätteberget vid Marstrand, då dog vinden på nytt och strömmen gjorde att vi färdades baklänges. Så vi valde att ta oss för motor till Smögen i stället.

Vid ettiden natten till lördagen insåg arrangören att knappt någon deltagare skulle hinna komma i mål innan helgens slut. Då togs beslutet att korta banan. Nu är nordligaste punkten deltagarna ska runda Valön utanför Fjällbacka.

– De som hann runt Hätteberget innan vinden dog har goda möjligheter att segla klart den kortare banan, säger Robert Trolled.

”Det är segt”

Daniel Larsson och John Hansson seglar Smaragden Malvina. De kämpar med tålamodet men har inte gett upp hittills. När Bohusläningen når dem på lördagsförmiddagen är de i höjd med Måseskär.

– Det är segt, men vi försöker underhålla oss med fika, musik och prat med polare via VHF-radion, säger Daniel Larsson.

Tävlingsledare Robert Trolled är nu på väg för motor mot Smögen för att möta de andra seglarna.

– Nu ser jag fram emot att äta fisksoppa och träffa alla seglare, kanske ta en kall öl också. Jag skulle gissa att de första båtarna går i mål vid 13-tiden idag, säger han.

Pantaenius Bohusracet

Pågår mellan den 26 och 28 juni

120 båtar deltar

Startade utanför Skeppsviken i Uddevalla klockan 09 på fredagen

De första båtarna väntades nå målet på Smögen sent lördag eftermiddag eller tidig lördag natt, enligt den ursprungliga banan

Arrangör: Segelsällskapet Viken/ Ägir, Uddevalla.

Tävlingsledare: Robert Trolled