Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laziostjärnan Ciro Immobile väntas bilda anfallspar med Simone Zaza i playoff-matchen mot Sverige. Arkivbild

Scouten Prahl varnar för djupledsspelet

Tom Prahl varnar för främst en detalj. Djupledsspelet.

När Sverige i gruppspelet ställdes mot Frankrike och Nederländerna handlade scoutingrapporten mest om att få stopp på motståndarnas kvicka passningsspel.

I playoff-matcherna mot Italien är innehållet något annat.

- Holland och Frankrike spelade med en forward och hade inget uttalat djupledsspel, det var mycket passningsspel och inlägg och inspel från sidorna, säger scouten Tom Prahl.

- Här finns ett tydligt hot i djupled med två forwards. Det är ett gammalt klassiskt Manchester United-mönster, där (Dwight) Yorke och (Andy) Cole samverkade och samarbetade och var duktiga i djupled. De var snabba och attackerade ytorna bakom. Där måste svenska backlinjen vara på tå, det är egentligen den stora skillnaden.

Svenska principer

Detaljerna finns med i rapporten som Prahl har lämnat till förbundskapten Janne Andersson. Men enligt scouten lär detaljerna inte ändra Sveriges sätt att spela i första mötet på Friends arena.

- Sverige har sina principer när det gäller försvarsspelet i backlinjen och på mittfältet. De ändras inte så himla mycket beroende på hur de (Italien) agerar, säger han.

- Det gäller att upprepa det och göra de här sakerna om och om igen, och att undvika att göra misstag.

Olika spelsystem

Tom Prahl, som har sett Italiens matcher i fjol och år, är säker på att italienarna kommer att attackera, att de vill ha med sig ett mål och allra helst en seger till returen på San Siro.

Den enda osäkerheten finns kring vilken formation som förbundskapten Gian Piero Ventura kommer att välja.

- Med Ventura har de spelat med fyra olika system. Vi är inte riktigt säkra på hur de kommer att formera sig, men det kan bli en trebackslinje eftersom (Andrea) Barzagli, (Leonardo) Bonucci och (Giorgio) Chiellini är med i truppen, säger Prahl.

Hur passar det Sverige?

- Nej, det har inte så stor betydelse. Sverige är så tydligt i sitt eget spel i 4–4–2 och har sina principer. Det är lite justering som man får påpeka för spelarna, men det är inte så att Sverige ändrar något fundamentalt.