Med OS-framgången i bakhuvudet ser Lotta Schelin med tillförsikt på kvartsfinalen mot Nederländerna.
Med OS-framgången i bakhuvudet ser Lotta Schelin med tillförsikt på kvartsfinalen mot Nederländerna.

Schelin hämtar gärna styrka ur OS-kvalet

Minnesbilder från OS ska hjälpa Sverige gå långt i slutspelet i fotbolls-EM. Och minnesbilder från OS-kvalet ska hjälpa dem att stjälpa hemmanationen i kvartsfinalen. Sverige har nämligen slagit ut Nederländerna i Nederländerna tidigare.

ANNONS

Det var inte längre än ett och ett halvt år sedan som Pia Sundhages Sverige senast stod med kniven mot strupen inför en match mot Nederländerna, i just Nederländerna.

Nu, på lördag i Doetinchem, möts länderna i EM-kvartsfinal.

Då, i ett rått och regnigt Rotterdam i mars 2016, handlade det om den avslutande och avgörande matchen i kvalet till OS i Rio de Janeiro.

Sverige hade då vunnit sina matcher mot Norge och Schweiz och behövde ett kryss eller ytterligare en seger för att ta sig till OS.

Likt lag

Matchen slutade 1–1 och Sverige kunde åka till Rio de Janeiro och spelade till slut till sig ett silver. Nederländskorna fick se turneringen hemma i tv-sofforna.

ANNONS

- Absolut kan vi ta med oss det. Det är klart att vi kan, för det var också ett väldigt tufft läge och vi hade verkligen kniven mot strupen på alla sätt och vis. De hade ju även då hela supporterskaran på plats, säger Lotta Schelin.

- Sedan är det nu en helt annan match, en helt annan situation, ett helt annat läge. Men allt som ger erfarenhet tar vi med oss.

Den svenska truppen som spelade OS-kval är i stort sett densamma som nu är tillbaka i Nederländerna för EM, så när som på korsbandsskadade Emilia Brodin (tidigare Appelqvist) och Sofia Jakobsson.

Defensiv taktik

I det nederländska laget har bland annat tidigare kulturbäraren Manon Melis slutat i landslaget sedan dess, och anfallaren Lieke Martens – som fram till EM-uppehållet spelade i Rosengård – kommit tillbaka efter att ha missat det kvalet på grund av skada.

ANNONS

- Jag tror ändå att de är ganska lika som de var då, säger Schelin om Nederländerna. Det är klart att de har tagit något kliv, och de är lite mer samspelta. Till exempel var Lieke inte med då och det är klart att när hon nu har fått spela ihop sig med startelvan så blir de farligare.

OS-kvalet var första gången som Pia Sundhage slog om taktiken och ställde det svenska laget med ett kompakt och lågt försvarsspel. I matchen mot Nederländerna var Sverige rejält tillbakapressat under andra halvlek men lyckades stå emot – vilket senare också blev framgångsreceptet i OS.

"Nu det börjar"

Då vann Sverige både kvarts- och semifinalen efter att ha tvingat matcherna till förlängning och straffar. Ett sätt Sverige inte har något emot att vinna på nu heller.

- I slutändan vet vi att vi inte är rädda för det scenariot. Och vi är inte heller rädda för att ta spelet åt det hållet heller, om det skulle krävas. Det känner vi en trygghet i, säger Schelin.

ANNONS

- Det här är ett läge vi älskar och situationer som vi har sett förut. Det är lite nu det börjar på allvar.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Så fortsätter fotbolls-EM

Kvartsfinal 1, lördag den 29 juli, 18.00: Nederländerna–Sverige, Doetinchem.

Kvartsfinal 2, lördag den 29 juli, 20.45: Tyskland–Danmark, Rotterdam.

Kvartsfinal 3, söndag den 30 juli: Österrike–D2, Tilburg.

Kvartsfinal 4, söndag den 30 juli: D1–Frankrike, Deventer.

Grupp D (ej färdigspelad: England, Skottland, Spanien, Portugal

Semifinaler, torsdag den 3 augusti:

Vinnaren från kvartsfinal 1–vinnaren från kvartsfinal 4, Enschede.

Vinnaren från kvartsfinal 2–vinnaren från kvartsfinal 3, Breda.

Final, söndag den 6 augusti, Enschede, avspark 17.00.

ANNONS