Svenska längdstjärnan Khaddi Sagnia vill lägga VM-missen bakom sig och hoppas kunna avsluta med en seger i Finnkampen.
Svenska längdstjärnan Khaddi Sagnia vill lägga VM-missen bakom sig och hoppas kunna avsluta med en seger i Finnkampen.

Sagnia vill glömma VM: "Jag var chockad"

Allt stämde – utom resultatet. Nu vill Khaddi Sagnia lägga VM-missen bakom sig, och ta sin tredje raka seger i Finnkampen i helgen.

ANNONS
|

VM i London blev inte som Khaddi Sagnia hade tänkt sig. Men trots missad final, och ett resultat drygt tre decimeter från personbästat var hon på ett sätt... ganska nöjd?

- Det var så mycket som stämde där, förutom just resultatet då. Jag är väldigt säker på att om jag hade fått hoppa i finalen så hade jag kunnat leverera bra hopp. Det var något som jag var väldigt ledsen över, jag var chockad, säger Khaddi Sagnia inför Finnkampen.

ANNONS

Tunga dagar

Det tog flera dagar för henne att komma över finalmissen, säger hon. Och för att förstå vad som hade gått snett.

- Det var som att alla känslor gick ur kroppen efter kvalet, det tog flera dagar för mig bara att analysera. Det var mycket att ta in.

När utvärderingen var klar hade hon kommit fram till att hon helt enkelt kanske var lite för bra när det verkligen gällde.

- Det var så mycket som fungerade, som inte hade gjort det tidigare, och det var därför de där övertrampen kom. Jag var mycket starkare och sprang på mycket mer än tidigare.

- Det visade ändå att jag är på rätt väg, och det var det som jag var glad över efteråt. Sedan att jag inte gick vidare, ja, man får inte allting med sig alla gånger.

ANNONS

Nytt SM-guld

Efter VM har hon hunnit med att ta sitt tredje raka SM-guld, även om hon inte var särskilt nöjd med förra söndagens segerresultat 6,47. Nu hoppas hon kunna avsluta säsongen i medvind, i Finnkampen.

Historiken talar för Sagnia: hon har vunnit längdhoppet två år i rad och på sina fyra landskamper mot Finland har hon aldrig hamnat bakom en finländska.

- Jag har alltid gillat Finnkampen. Banorna här på Stadion passar inte längdhopparna, de är för mjuka, men det är bara att hoppa. Och jag hoppas att det går bra för hela laget, vi ska njuta av att det är sista tävlingen för säsongen, säger Khaddi Sagnia.

Dagens tävlingar startar klockan 16. Damernas längdtävling avgörs i morgon, söndag, klockan 15.10.

TT
Fakta: Khaddi Sagnia

Född: 20 april 1994 i Helsingborg.

Bor: Göteborg.

Personbästa: 6,78 (2015).

Främsta meriter: Guld i tresteg vid ungdoms-OS i Singapore 2010, sjua i längdhopp vid VM i Peking 2015, sexa vid EM i Amsterdam 2016. Har totalt sex SM-guld: tre i längdhopp, två i tresteg och ett på 100 meter.

Fakta: Finnkampen

Friidrottens lagtävling Finnkampen mellan Sverige och Finland avgörs 2–3 september på Stockholms stadion. I fjol tog de svenska herrarna och damerna en dubbelseger.

De svenska herrarna har fem raka segrar. Finlands damer vann 2015. Innan dess vann Sverige två år i rad. När de finländska damerna vann 2012 bröts en elva år lång segerdominans av de svenska damerna (2001–2011).

Totalställningen, damer: Sverige–Finland 36–24. Herrar: Sverige–Finland 31–45.

ANNONS