Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo, tror inte på någon svensk succé under EM i Nederländerna. Arkivbild.

Så går det för Sverige i EM

En tredjedel av de allsvenska tränarna tror att Sverige kan nå medalj i EM. Men hela fem av tolv tror att det kan ta stopp redan i kvartsfinalen.

Att Blågult går vidare från gruppen är alla tränarna överens om.

Men på frågan om hur det går därefter blir svaren vitt skilda i den enkät som TT gjort, där samtliga tränare i damallsvenskan har svarat.

- Jag hoppas naturligtvis att de går hela vägen, men realistiskt så tror jag att de fastnar någonstans vid kvartsfinalen, tyvärr. Jag har inte blivit övertygad av deras spel, säger Sven Sjunnesson, tränare för den allsvenska nykomlingen Limhamn Bunkeflo.

Det han framför allt är tveksam till är anfallsspelet.

- Jag har inte sett att det finns någon tydlig organisation eller plan för hur man ska ta sig framåt offensivt, där jag också tycker att det saknas kvalitet och kreativitet. Det gör mig orolig och betänksam, fortsätter han.

"Kan inte förvåna motståndarna"

Sven Sjunnesson tycker inte heller att det släppts fram tillräckligt med nya krafter i landslaget den senaste tiden.

- Man har inte utnyttjat alla spelares potential, det har under en längre tid varit samma spelare och därmed har inte konkurrensen riktigt funnits där. Jag har inget alls emot Lotta Schelin och de här som varit med, men de kan inte hitta på något nyskapande som kan förvåna motståndarna. Här tycker jag att sådana som Blackstenius (Stina) borde ha fått mer tid till att utveckla och skapa något nytt.

Men att Sveriges spel åtminstone räcker till att avancera från gruppen, det ser Sjunnesson som ett krav.

- Det är ju ändå rutinerade spelare. Tar man med sådana spelare så måste man ta sig vidare, annars vore det ett rejält misslyckande. Men därifrån sen måste man ha mer kreativitet, man kan inte vinna resten av matcherna bara på att försvara sig.

Fyra tror på medalj

Ytterligare fyra tränare i damallsvenskan är osäkra på om Sverige kan lyckas ta sig vidare från kvartsfinalen.

- Man tar sig vidare från gruppen, och sen i kvarten blir det tufft. Men minst kvartsfinal, säger Eskilstunas tränare Viktor Eriksson.

Men det är ungefär lika många som tror att det kan gå riktigt bra. Fyra svarar att de tror att Sverige kan ta medalj, två att de räknar med semifinal.

- Jag tror de blir tvåa. Oftast när det är så här det sista man gör tillsammans så blir det avslappnat och bra stämning, det tror jag talar för det. Det kan gå ännu bättre, men jag tror att Tyskland blir för svåra, säger Thomas Mårtensson, tränare i Vittsjö.